647-521-5020

Βιογραφία του κ. Σπυρος  Peter Γούδας  Στα Ελληνικά. 

( Ο ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ) σε ταξιδεύει σ’ένα εξαιρετικά όμορφο ταξίδι, που είναι τόσο ενδιαφέρον, δραματικό, γεμάτο γεγονότα και σοφία, όσο είναι κάθε μεγάλο λογοτεχνικό έργο.

Από τότε που ο νεαρός Σπύρος αρχίζει να δουλεύει στο εργαστήριο Κεραμεικής, μέχρι που η Goudas Foods αναδεικνύεται σε διεθνές σύμβολο ποιότητας, ο κ. Σπύρος Γούδας αποτελεί ενα σπουδαίο φορέα έμπνευσης για σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα, και δημιουργό προδιαγραφών υπεροχής και τελειότητας, αλλά και συνεχούς φιλανθρωπικής προσφοράς στην κοινωνία.

Amani Saif: Διαβάζοντας ολόκληρη τη βιογραφία, αισθάνθηκα σαν να είχα εισέλθει στον κόσμο του κ. Γούδα. 

Παρατήρησα και πάλι με προσοχή τη φωτογραφία του στο εξώφυλλο. 

Οι εκφράσεις του προσώπου του ταίριαζαν απόλυτα με τις ιστορίες της ζωής του.
 

Υπήρχε ένταση, όπου η ζωή υπήρξε έντονη, και χάρη, εκεί που τα όνειρα εκπληρώθηκαν.

Σ’εσάς, κ. Γούδα, αφιερώνω το πορτραίτο αυτό, για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, που μοιράστηκες τη βιογραφία σου με όλους τους αναγνώστες και μαζί μου.

Με εκτίμηση, Amani Saif

 

 

Greek Bookς  Ελληνικα βιβλία.


Κυρίες, κύριοι, και αγαπητά παιδιά! Τα τελευταία χρόνια κύριος Γούδας έγραψε περίπου 45 βιβλία με μικρές ιστορίες εμπλουτισμένες με φωτογραφίες κλπ. 
Ασφαλώς όμως, για να μεταφράζονταν όλα στα Ελληνικά θα ήταν μια πολύ επίπονη εργασία.

Γι’ αυτό αποφασίσαμε να διαλέξουμε μερικα από αυτά, που τα μεταφράσαμε με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε την πιο πιστή ερμηνεία.

 

ΣΥΝΤΑΓΈΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ. Στα Ελληνικά.

 

Αγαπητοί φίλοι και φίλες.
Οι συνταγές αυτές είναι αποτέλεσμα μακρύ χρόνου προεργασίας και πολλής δουλιάς εκ μέρους των ανθρώπων που τις έγραψαν, εκείνων που ολοκλήρωσαν την ηχαγράφηση, και επίσης εκείνων που τροποποίησαν τον ήχο ώστε να μπορούν να παιχτούν και στο διαδίκτυο.

Μια μικρή υπενθίμηση: Ο κύριος Γούδας έχει βάλει πολλή προσωπική δουλιά στην προετοιμασία των ελληνικών συνταγών συγκεκριμένα, παρ'όλο που έχει μια πλούσια συλλογή συνταγών απ'όλων τον κόσμο.

Ομως, όπως λέει ο ίδιος, ο σκοπός δεν ήταν να πουλήσει περισσότερα προιόντα, αλλά να μοιραστεί το πάθος του για τη μαγειρική, που είναι κληρονομιά της μητέρας του η οποία καταγόταν από τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, με νοικοκύριους/ες και με νέους ανθρώπους που έχουν κλίση προς την τέχνη της μαγειρικής και εκτιμούν την ελληνική σπιτική γεύση.

 

 

Βιογραφία του κ. Σπυρος  Peter Γούδας  Στα Ελληνικά.

 

Ευχαριστηριες Επιστολές. 

 

Κατά τη διάρκεια των ετών, ο κ. Σπύρος Peter Goudas έχει δώσει διάφορες δωρεές στις διαφορετικές οργανώσεις στην απόλυτη και δικαιολογημένη ανάγκη, στις κοινοτικές εκδηλώσεις, εγγυοδοσία των ραδιο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, των γηροκομιων, των κοινοτικών περιοχών κατοικίας (για τις διάφορες εθνικές υπηκοότητες), των φιλανθρωπικών ενώσεων, των φιλανθρωπικών οργανώσεων, των πολιτιστικών οργανώσεων, των εκδηλώσεων υποτροφιών, των οργανώσεων Philoptochos Societys, της κατοικίας ορφανοτροφείων, φτωχους και μειονεκτικους, των ατόμων με ανάγκη, σε πλημηρες στο Πακισταν, Τσουναμι στην Σιρλανκα, συσμος στην Χειτη, τυφώνες στη Τζαμαϊκα και Γραναδα, κ.λπ., κ.λπ.Κατά τη διάρκεια των ετών, ο κ.  Σπύρος Πήτερ Γούδας έχει δώσει διάφορες δωρεές στις διαφορετικές οργανώσεις στην απόλυτη και δικαιολογημένη ανάγκη, στις κοινοτικές εκδηλώσεις, εγγυοδοσία των ραδιο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, των γηροκομιων, των κοινοτικών περιοχών κατοικίας (για τις διάφορες εθνικές υπηκοότητες),  των φιλανθρωπικών οργανώσεων, των πολιτιστικών οργανώσεων, των εκδηλώσεων υποτροφιών, των οργανώσεων Philoptochos Societys, της κατοικίας ορφανοτροφείων, φτωχους και μειονεκτικους, των ατόμων με ανάγκη, πλημηρες στο Πακισταν,/ Τσουναμι στην Σιρλανκα, / συσμος στην Χειτη,/ τυφώνες στη Τζαμαϊκα και Γραναδα, κ.λπ., κ.λπ.

Στις Φιλιππίνες, είναι ανεπίσημα ο ισχυρότερος τροπικός τυφώνας, ο οποίος πέρασε από στεριά, με ταχύτητες ανέμου που έφτασαν τα 315 χιλιόμετρα την ώρα.

O τυφώνας σχηματίστηκε ως περιοχή χαμηλής πίεσης αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα ανατολικά-νοτιοανατολικά του Πονπέι, στις Ομόσπονδες Πολιτείες της Μικρονησίας στις 2 Νοεμβρίου 2013.

Ανεφερε τις διάφορες ενώσεις που ζήτησαν την υποστήριξή του και που δεν αρνήθηκε ποτέ.

Υπογράμμισε για το Tsunami στη Σρι Λάνκα, Hurricance Gilbert στην Τζαμάικα, το σεισμό στην Αϊτή και άλλα που είναι τεκμηριωμένα σε αυτό το τμήμα του ιστοχώρου.

Έδωσε συνχαριτιρια σε άτομα όπως την Belle Gazon που έφερε στην εξέδρα για να την γνωριση το πλήθος.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή βραβείων ειρήνης Νόμπελ για την ανθρωπιστική προσπάθεια της ήρθε σε επαφή για να απονείμει ενδεχομένως στην κα. Belle Gazon για την ανθρωπιστική και εθελοντικά της εργασία που περιέλαβε τη σίτιση των αστέγων και στην πόλη μας για πολλα χρονια με την προσοπικη του υποστήριξή σε μονιμη καθημερινη βάση.

Εστίασε στον τυφώνα Haiyan στις Φιλιππίνες, τις καταστρεπτικές περιστάσεις και τις προσπάθειες αποκατάστασης.

Ανέφερε κάπου ότι μερικοί άνθρωποι ακριβώς δεν φροντίζουν λέγοντας ότι το Philipinnes είναι μακριά και ότι δεν ενδιαφέρονται γιατι έχουν άλλα πράγματα να κάνουν συμπεριλαμβανομένης να προσέξουν το χόκεϋ απόψε.


Η ομιλία του και το βίντεο ήταν σχεδόν μια ώρα

Το βίντεο ταξίδεψε πολύ μακριά, και στη φιλιππινέζικη εθνική τηλεόραση

 

Μερικες σύνδεσεις σας κατευθύνουν σε σελίδες Αγγλικού περιερχομένου.

Αυτό το Website θα χρειαστεί Realplayer για να κατεβάσετε και να δείτε τις ταινίες.
Εάν δεν έχεται Realplayer τότε πατήστε γιά να το κατεβάσετε δωρεάν.

Οι πληροφορίες είναι δυναμικές και προτείνουμε να έχετε σύνδεση υψηλής ταχύτητας στο Internet.
Αυτό το Website, δημουργήθηκε νωρίτερα απ’αυτούς που δεν έχουν γρήγορη σύνδεση.

Λυπόμαστε γι΄αυτούς που δεν μπορούν να δούν όλα όσα προσφέρουμε σ’αυτό το Website.

Ελπίζουμε σύντομα όλα τα σπίτια του κόσμου θα έχουν υψηλή ταχύτητας σύνδεση στο Internet.

Οι σελίδες φαίνονται καλύτερα με τις οθώνες ρυθμιζόμενες στο 1024 x 768 @ 32 bit χρώματα χρησιμοποιώντας Microsoft Internet Explorer 5 και νεότερο.

Τα Ελληνικά γράμματα είναι απαραίτητα για να δείτε τον Ελληνικό Τηλεφωνικό Κατάλογο.

πατήστε εδώ για τον Ελληνικό Τηλεφωνικό Κατάλογο του Καναδά.πατήστε εδώ για τον Ελληνικό Τηλεφωνικό Κατάλογο της Ελλάδας

------------------------------------------- 


Τηλεοπτικό Πρόγραμμα AVRA VIDEO PRODUCTIONS, APRIL 1991
Σπύρος Πήτερ Γούδας
GREEK EASTER


Παρουσιαστής: Βασίλης Αβράμης

Το Άβρα τηλεοπτικό Κανάλι του κυρίου Αβράμη, έκανε ενα μικρό ντοκιμαντέρ σχετικά με το πως γιορτάζεται το Ελληνικό Πάσχα εξω απο την Ελλάδα.

Στο κομμάτι αυτό θα δείτε και πολύ πρωσωπικό της εταιρίας του κυρίου Σπύρου Γούδα.

πατήστε εδώ.

 

 

 

 

 

 

--------------------------------------------


Τηλεοπτικό Πρόγραμμα 22 Ιουνίου 1992 «Μουσική Παρέλαση»
Παρουσιαστής: Βασίλης Διαμαντόπουλος
Με αφορμή το άρθρο με τίτλο Ethnic Tastes Drive Success της Financial Post του γνωστού Έλληνα Επιχειρηματία κ. Σπύρος Πήτερ Γούδας

Μια είδηση από τον επιχειρηματικό στίβο, ιδιαίτερα τιμητική για τον Ελληνισμό του Τορόντο: το Σάββατο, 20 Ιουνίου ο Οικονομικός Ταχυδρόμος του Καναδά, που θεωρείται το εγκυρότερο έντυπο αφιέρωσε άρθρο με τίτλο Πολυεθνικές Γεύσεις Οδηγούν στην Επιτυχία (Ethnic Tastes Drive Success) με αναφορά στη ζωή, τη δράση και την επιτυχία του γνωστού Ελληνα Επιχειρηματία κ. Σπύρος Πήτερ Γούδας.

Είναι πολύ σημαντικό όταν η αναγνώριση και η καταξίωση για τις τίμιες προσπάθειες μιας ολόκληρης ζωής παίρνουν τέτοιες διαστάσεις. Και βέβαια δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από μας που στο πρόσφατο παρελθόν παρουσιάσαμε και απευθείας συνεντεύξεις και ντοκυμανταίρ για τον Mr. Goudas και την ομώνυμη επιχείρησή του, που είναι πλέον πασίγνωστη.

Το κολακευτικό άρθρο της Financial Post για τον Mr. Goudas όπως μάθαμε είχε απήχηση και έξω από τα σύνορα του Καναδά.

Ευχόμαστε τη γλυκειά γεύση της επιτυχίας και καταξίωσης του Mr. Goudas να χαρούν κι άλλοι ομογενείς μας, που παλεύουν μια ολόκληρη ζωή για κάτι καλό.
Η επιτυχία του Σπύρος Πήτερ Γούδας και κάθε καταξιωμένου συμπατριώτη μας είναι επιτυχία του Ελληνισμού της παροικίας και τη χειροκροτούμε.

 

-------------------------------

 


Τηλεοπτικό Πρόγραμμα 22 Ιουνίου 1992
Avra Video Productions Παρουσιαστής: Βασίλης Αβράμης  

 

Η μεγάλης κυκλοφορίας Καναδική έγκυρη εφημερίδα Financial Post σε μακροσκελές άρθρο της ασχολήθηκε με την επιχείρηση τροφίμων Mr. Goudas, που διευθύνει ο ομογενής μας κ. Σπύρος Πήτερ Γούδας.

Το άρθρο δίδει μια ανάγλυφη εικόνα του δημοφιλούς επιχειρηματία και της συνεχούς ανόδου της επιχείρησης του.

Ο Mr. Goudas άρχισε το 1969 με πολύ λίγα χρήματα και με τα προϊόντα ρύζι, φασόλια και μπαχαρικά. 

Η εταιρεία Mr. Goudas διαθέτει σήμερα πάνω από 350 είδη προϊόντων για όλες τις εθνικότητες στον Καναδά.

Εχει ετήσιες πωλήσεις πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων και τα προϊόντα της διατίθενται στα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα τροφίμων του Καναδά.

 

 

 

 

 

-------------------------------------------------


Δημοσίευση του περιοδικού Metropolitan Toronto Τεύχος Νοεμβρίου 1992.
Business Journal
Το περιοδικό Business Journal ιδρύθηκε το 1910 και εκδίδεται από το Εμπορικό Συμβούλιο του Μητροπολιτικού Τορόντο.
Writer: Okey Chigbo
Translator: Aspasia Kourtesiotis

Ενας άνθρωπος για κάθε γεύση


- Είναι απ’ την Ινδία, ή δεν είναι;
- Μα, τι λές τώρα; Από τη Τζαμάϊκα είναι.
- Ναι, αλλά κάποιος άλλος μας είπε ότι είναι Νοτιοασιάτης.
- Ωχ, φίλε μου, πολύ μπερδεμένη υπόθεση.
- Ποιός είναι τέλος πάντων αυτός ο Σπύρος Πήτερ Γούδας και γιατί ακούγονται τόσα πολλά γι’ αυτόν από τόσο πολύ κόσμο;

   Ποιός είναι τέλος πάντων αυτός ο Σπύρος Πήτερ Γούδας και γιατί ακούγονται τόσα πολλά γι’ αυτόν από τόσο πολύ κόσμο;    Το πιο κατάλληλο μέρος για να πάρει κανείς μια εικόνα για το μέλλον του Τορόντο είναι η γωνία Lansdowne και Dundas.

Εκεί στο Knob Hill Farms μπορεί να δει κανείς ανθρώπους από ανατολή, δύση, βορά και νότο και ν’ ακούσει όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Αυτές οι «εθνικές» και «ορατές μειονότητες», των οποίων οι διαφορετικές πολιτιστικές ρίζες, φαίνονται από τα ζωντανά χρώματα που φορούν συνήθως, - ποιος από τους δημογράφους και τους εμπορικούς αναλυτές θα μπορούσε να τους υπολογίσει σε περισσότερους από 45% του πληθυσμού του Τορόντο μέχρι το 2001 - κατευθύνονται απευθείας μόλις μπουν στο σούπερ-μάρκετ, στο τμήμα πολυεθνικών τροφών.

Εκεί, τα ράφια είναι γεμάτα από πακέτα, κονσέρβες και μποτίλιες εξωτικών τροφίμων και αναψυκτικών σάλτσες από καυτερή πιπεριά, ποικιλίες από φασόλια και ρεβύθια, μπουκάλια μπύρας από τζίντζερ και αναψυκτικά καρύδας που πρέπει να αρέσουν όχι μόνο στους μετανάστες, αλλά και στους περισσότερους απ’ όσους προτιμούν την ποικιλία.


Με την αύξηση των εθνικών πληθυσμών, άλλα καταστήματα τροφίμων όπως το No Frills και το Food City έχουν επίσης δημιουργήσει παρόμοια ράφια πολυεθνικών εδεσμάτων.

Ενας μεγάλος αριθμός των τροφίμων σ’ αυτά τα ράφια ξεχωρίζει με την ονομασία  «Mr. Goudas».
 Πάνω από τα τελευταία είκοσι χρόνια, η φίρμα «Mr. Goudas» έχει σταθερή θέση στα ράφια των πολυκαταστημάτων του Τορόντο που διαθέτουν τμήμα εθνικών τροφίμων.

Σήμερα η εταιρία έχει αποκτήσει τόσο μεγάλη δημοτικότητα, που στην ουσία είναι το μοναδικό όνομα που αναγνωρίζει ο κόσμος.

Και υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι και ο μέσος Καναδός προτιμάει και αγοράζει Mr. Goudas.
Ποιος και τι είναι λοιπόν αυτός ο Mr. Goudas; Ρωτήστε αυτούς που προτιμούν τα προϊόντα του και θα πάρετε τελείως διαφορετικές απαντήσεις.


Για όσους προέρχονται από τις Δυτικές Ινδίες, ο Mr. Goudas είναι οπωσδήποτε από τα νησιά της Καραβαϊκής, και μάλλον Τζαμαϊκανός, ή από το Τρινιντάντ.
Πώς αλλιώς θα μπορούσε να φτιάχνει όλες αυτές τις νόστιμες και πικάντικες, αυθεντικές σάλτσες πιπεριάς;
Για τους Κινέζους, ο Mr. Goudas θα πρέπει να είναι ψευδώνυμο ενός παραγωγού τροφίμων από το Χογκ-Κογκ, ή κάποιου εξαγωγέα.
Έτσι εξηγείται από πού έρχεται όλη αυτή η ποικιλία ρυζιού κινέζικου στυλ.
Είναι από την Ινδία; ρωτούν οι Νοτιοασιάτες.
Τα ρεβύθια και τα μπαχαρικά έρχονται από εκεί άρα πρέπει να είναι Την ίδια στιγμή ο Καναδός, που αγοράζει το προπαρασκευασμένο ρύζι Mr. Goudas, υποθέτει απλά ότι είναι μια ακόμα Καναδική εταιρεία.

Γεγονός όμως είναι, ότι σε αντίθεση με την Laura Secord, η επωνυμία «Mr. Goudas» είναι το όνομα ενός ατόμου, που έχει πολλή περισσότερη από μια απλή επώνυμη σχέση με την εταιρεία.
Εάν, όμως εξετάσουμε το θέμα του ονόματος, με βάση αυτό που εκπροσωπεί για τους πολλούς και διαφορετικούς πελάτες του, ο Σπύρος Πήτερ Γούδας, ιδιοκτήτης της Goudas Food Products Company Ltd., τότε είναι ένας  γνήσιος Mister Toronto.

O Σπύρος Πήτερ Γούδας γεννήθηκε στην Ελλάδα (Καλαμάκι Αθηνών) πενήντα χρόνια πριν, ακριβώς στα μέσα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής κατοχής.

Οι πιο πρόωρες αναμνήσεις του είναι η πείνα, οι κακουχίες κι ο πόλεμος.
Οι βασικές ανησυχίες της οικογένειάς του την εποχή εκείνη επισκίασαν την κατεύθυνση που πήρε η ζωή του αργότερα. 
«Πεινούσαμε», λέει. Έπρεπε να προσπαθήσουμε να βρούμε κάτι να φάμε με κάθε τρόπο.
Ο καθένας έπρεπε ν’ αγωνιστεί σκληρά για να επιβιώσει».

Μετά την ήττα των Γερμανών, η χαρά δεν άργησε να γίνει και πάλι πίκρα, γιατί ξέσπασε ο σκληρός εμφύλιος πόλεμος που άφησε βαθειά τα σημάδια του.
Όμως οι καταστροφές που προκάλεσαν ο Παγκόσμιος κι ο Εμφύλιος πόλεμος, ουσιαστικά έδωσαν ώθηση, στα τέλη του 1950, σε μια μαζική άνοδο των οικοδομικών έργων, για να επανοικοδομηθούν οι πόλεις που είχε αφήσει ερείπια ο πόλεμος.

Οι ανάγκες ήταν τόσο μεγάλες, που τα εργατικά χέρια όλης της Ελλάδας δεν αρκούσαν για να καλύψουν τα έργα που χρειαζόταν να γίνουν.

 

Ο Σπύρος Γούδας, 16χρονος μαθητής Γυμνασίου τότε, σκέφτηκε ότι ήταν κατάλληλη στιγμή να φτιάξει μια οικοδομική επιχείρηση στην οποία θα εργαζόταν ο ίδιος και οι συμμαθητές του.
Η επιχείρηση του, που την ονόμασε «Οικοδομικές Εργασίες Γούδα  Ε.Π.Ε.» αναλάμβανε να ολοκληρώσει τα πολύπλοκα έργα που κανεις άλλος δεν αποφάσιζε ν’ αναλάβει. 

Η επιχείρηση του νεαρού μαθητή δεν απέβλεπε στην απόκτηση μεγάλου κέρδους, λόγω της δυσκο­λίας των έργων, αλλά το εισόδημα ήταν αρκετό σαν βοήθημα για τη συντήρηση της οικογένειάς του.

Το σπουδαιότερο είναι ότι αυτή όλη η δραστηριότητά του, του πρόσφερε πολύτιμες εμπειρίες στην επιχειρηματική του εξέλιξη, αλλά προκαλεί έκπληξη το γεγονός, ότι όταν ο κ. Γούδας αναφέρεται σ’ αυτά που τον βοήθησαν να φθάσει στο σημείο που είναι σήμερα, καταλογίζει μεγάλη σπουδαιότητα σ’ αυτή τη νεανική του προσπάθεια.

Το σχολείο, όπως πιστεύει, του πρόσφερε τις σπουδαιότερες βάσεις.
« Ήμουνα πάντα καλός στη γεωγραφία και στην μηχανολογία.
Η γνώση της γεωγραφίας με βοηθάει πολύ στη δουλειά μου».
Αυτή η αγάπη για τη γεωγραφία έγινε πραγματική περιέργεια γύρω από άλλους πολιτισμούς, συνήθειες και φαγητά.

Μια από τις αγαπημένες του συνήθειες είναι να ανακαλύπτει εστιατόρια που προσφέρουν εξωτικά φαγητά στο Τορόντο και στα περίχωρα.
«Ως τώρα, έχω επισκεφθεί σχεδόν όλα τα εστιατόρια του Τορόντο», λέει.
Κάθε φορά που βλέπω κάποιο φαγητό που δεν το γνωρίζω, ρωτάω από ποια χώρα προέρχεται, ποια συστατικά χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του, και άλλα. Προσπαθώ να μάθω όσο περισσότερα μπορώ γι’ αυτό».

Η μηχανολογία αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη όταν αγόρασε το πρώτο του εργοστάσιο για τη συσκευασία τροφίμων το 1969.
Ο πρώην ιδιοκτήτης του εργοστασίου αυτού το πούλησε γιατί οι μηχανές του σταμάτησαν να λειτουργούν ξαφνικά.
Έτσι ο Σπύρος Πήτερ Γούδας σκέφθηκε ότι μπορούσε να το δουλέψει με πιο οικονομικά μέσα.
Αγόρασε το εργοστάσιο με μια «μικρή προκαταβολή» και γρήγορα ξεκίνησε την κανονική του λειτουργία συσκευάζοντας ρύζι.
Οι γνώσεις του γύρω από τις μηχανές, δεν αποκτήθηκε τόσο από το σχολείο αλλά από τα πέντε χρόνια εκπαίδευσης του στο στρατό ως μηχανικός αεροπλάνων.

Ο ίδιος στρατός υπήρξε η αιτία της απόφασής του να εγκαταλείψει την Ελλάδα, μετά από μια άλλη περίοδο κοινωνικής
αναταραχής, το πραξικόπημα των συνταγματαρχών και την εκ νέου επιστράτευσή του μετά την ολοκλήρωση της θητείας του.
Έτσι αποφάσισε να μεταναστεύσει στον Καναδά.

Ο Σπύρος Γούδας ήρθε στο Τορόντο τον Μάιο του 1967, μη γνωρίζοντας την αγγλική γλώσσα και με 100 δολλάρια στην τσέπη. (Θα πρέπει να υπάρχει κάποια υπηρεσία του υπουργείου Μετανάστευσης που δίνει σε όλους αυτούς τους μετανάστες που φαίνεται να έχουν την ικανότητα προσφοράς στον Καναδά, το ευτελές ποσό των 150 δολλαρίων, για να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη επιχείρηση!!!).
Αν και ήταν καλός γνώστης της ελληνικής γλώσσας, δυσκολευόταν να χειριστεί το λατινικό αλφάβητο.

Γρήγορα αντιλήφθηκε ότι τα χρήματα που είχε δεν αρκούσαν ούτε για τις στοιχειώδεις ανάγκες του και ξαφνικά βρέθηκε να κοιμάται στους δρόμους.

These pictures were taken by individuals with a Polaroid Camera in front of the Parliament Buildings at Queens Park and the other on Lakeshore Boulevard during the month of May with snow on the ground in 1967. 

Αυτές οι εικόνες λήφθηκαν από άτομο με μια φωτογραφική μηχανή Polaroid μπροστά από τα κτήρια του Κοινοβουλίου στις βασίλισσες Park και η άλλη στη λεωφόρο Lakeshore κατά τη διάρκεια του μήνα Μαΐου με το χιόνι στο έδαφος το 1967.

Άρχισε όμως, να μαθαίνει τη γλώσσα ακούγοντας τους περαστικούς να μιλάνε και να κοιτάζει τηλεόραση όπου και όταν του δινόταν η ευκαιρία. Έμαθε να διαβάζει, λέει, μελετώντας τις εφημερίδες προσεκτικά.

Οι ομοιότητες μεταξύ του ελληνικού και του ρωμαϊκού αλφαβήτου (το αγγλικό-ρωμαϊκό αλφάβητο προήλθε από το ελληνικό μέσω των Ετρούσκων) βοήθησαν αρκετά, που γρήγορα απέκτησε την ικανότητα να διαβάζει καλά τα αγγλικά και να βρει δουλειά στην εταιρία Peabody Engineering, η οποία έκανε εξαγωγή συσκευών κλιματισμού και θερμάνσεως.

Για δύο χρόνια δούλεψε εκεί, αλλά υπέβαλε παραίτηση όταν του ζητήθηκε να μεταφερθεί ως προϊστάμενος σε ένα νέο εργοστάσιο που έφτιαχνε η εταιρία στην Αλαμπάμα.
«Δεν μου άρεσε να μεταφερθώ στην Αμερική, και γι’ αυτό αρνήθηκα να πάω».
Λίγο αργότερα αγόρασε το πρώτο του εργοστάσιο συσκευασίας, με τις προσωπικές του αποταμιεύσεις και με τραπεζικό δάνειο.  

Δεν χρειάστηκε και πολύς χρόνος, λέει ο κ. Γούδας, για ν’ αποφασίσει να μπει στον τομέα των επεξεργασμένων τροφίμων και της συσκευασίας τους για την πολυεθνική αγορά.

Γεγονός είναι ότι όταν αγόρασε το εργοστάσιο δεν είχε ιδέα πώς θα το χρησιμοποιούσε..
Αλλά, εκείνη την εποχή «κανείς δεν πακετάριζε τρόφιμα προερχόμενα από άλλες χώρες.
Ήξερα ότι υπήρχε αρκετή ζήτηση πολυεθνικών τροφίμων. Έτσι σκέφτηκα γιατί όχι.;»

Άρχισε, λοιπόν, να πακετάρει προπαρασκευασμένο ρύζι.
Παρόλο που ισχυρίζεται ότι τότε δεν είχε και πολλές γνώσεις για την προώθηση και τις πωλήσεις των προϊόντων, κατόρθωσε να πείσει την διεύθυνση του Food City να κάνει το πρώτο πείραμα, τοποθετώνας ρύζι της Goudas Foods στα ράφια των καταστημάτων του, πράγμα που έγινε και είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία ιδιαίτερα από καταναλωτές που προέρχονταν από τη Λατινική Αμερική, τις Ινδίες και την Κίνα.

Η επιτυχία αυτή στάθηκε κίνητρο για τη δημιουργία νέων προϊόντων.

Η ζήτηση των καταναλωτών στο Food City προκάλεσε το ενδιαφέρον σε αλλες αλυσίδας πολυκαταστημάτων να προμηθευτεί
τα προϊόντα της Goudas Foods.
Ο Lou Pecchia, ο σημερινός διευθυντής προώθησης χονδρικής πώλησης τροφίμων του No Frills που είναι θυγατρική εταιρία του Loblaws, είχε αναλάβει το 1977 την οργάνωση πωλήσεων των πολυεθνικών τροφίμων του Loblaws.

Εκείνο το χρόνο, η διεύθυνση του Loblaws ζήτησε από τον Σπύρο Πήτερ Γούδα να συναντηθεί μαζί τους.

Ο Pecchia που τότε είχε αρχίσει να αυξάνει την ποικιλία των πολυεθνικών παρασκευασμάτων, λέει τι ακριβώς έπαιξε ρόλο στην απόφαση προώθησης των προϊόντων του Γούδα. «Ήξερε πάρα πολλά για την κουζίνα των Δυτικών και των Ανατολικών Ινδιών και προετοίμαζε αρκετά απ’ αυτά μόνος του.

Επίσης φαινόταν άνθρωπος εξαιρετικά δραστήριος και καταλάβαμε ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα καταστήματά μας με λογικές τιμές».

Η κοινή εντύπωση που έχουν για τον κ. Γούδα όσοι τον έχουν γνωρίσει προσωπικά είναι ότι ο χαρακτηρισμός
«εξαιρετικά δραστήριος» δεν είναι αρκετός για να περιγράψουν τις ατέλειωτες ώρες που αφιερώνει στη δουλειά του.

Δεν είναι παράξενο για τον κ. Γούδα το γεγονός ότι, ενώ έχει προγραμματίσει μια συνάντηση γι’ αργά το βράδυ μετά τη δουλειά του, σε ένα από τα αγαπημένα του εστιατόρια μέ έναν προμηθευτή που ήρθε αεροπορικώς από τη Λατινινή Αμερική, και ενώ οι συνομιλίες έχουν κρατήσει μέχρι τις 4 το πρωί, στις 9 το πρωί ο κ. Γούδας να τον συνοδεύει στο αεροδρόμιο.

Όταν πρωτοξεκίνησε την επιχείρησή του, που ήταν αναγκασμένος να δουλεύει ακόμα πιο σκληρά, πολλές φορές οι ατέλειωτες ώρες εργασίας, του προκαλούσαν τέτοια υπερένταση, που, όπως λέει ένας από τους φίλους του, θα μπορούσε ξαφνικά να φύγει χωρίς συγκεκριμένο προορισμό:

 

 όπως λέει ένας από τους φίλους του, θα μπορούσε ξαφνικά να φύγει χωρίς συγκεκριμένο προορισμό: «μια φορά μπήκε ξαφνικά στ’ αμάξι του και άρχισε να οδηγεί, χωρίς να έχει ιδέα που πάει.  Κατέληξε στο New Jersey

 

 «μια φορά μπήκε ξαφνικά στ’ αμάξι του και άρχισε να οδηγεί, χωρίς να έχει ιδέα που πάει. 

Κατέληξε στο New Jersey, και γύρισε μια βδομάδα αργότερα για να πει απλά «Ε, λοιπόν πολύ την απόλαυσα αυτή τη μικρή διακοπή».
Έχοντας ικανοποιήσει την ώθηση που τον οδήγησε να σπάσει τα δεσμά με τη δουλειά του, γύριζε πίσω ανανεωμένος και ακόμα πιο δραστήριος. 

 

 

 Ο Σπύρος Πήτερ Γούδας αφιερώνει πολλή ώρα δουλεύοντας σε ένα γραφείο απέριττο χωρίς καμιά νότα προσποίησης σ’ ένα από τα εργοστάσιά του επί των οδών Keele και Steeles.

Εκεί η μόνη διακοσμητική εικόνα – εάν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι είναι μια έκθεση περίπου 350 πρϊόντων (Νοεμβρίου 1992) που παράγει και συσκευάζει η εταιρία του.
Είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος, με απλό, καθημερινό ντύσιμο.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80 ακόμα κι όταν βρισκόταν στην αιχμή της ανάπτυξης της αυτοκρατορίας του,  ήταν παράλληλα και ο εκκεντρικός ιδιοκτήτης και disc jockey ενός πολύ γνωστού νυχτερινού κλαμπ, που οι θαμώνες του τον ήξεραν με το όνομα Mr. Wu.

Την εποχή εκείνη, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ήταν ο σκληρά εργαζόμενος, σοβαρός επιχειρηματίας και κατασκευαστής Mr. Goudas, τα βράδυα του Σαββατοκύριακου μεταμορφωνόταν όπως ο Σούπερμαν, για να αποκτήσει μια ολότελα διαφορετική προσωπικότητα και να μπει μέσα στο άλλο-εγώ του Mr. Wu, του ανθρώπου που αγαπούσαν οι θαμώνες των πάρτυ και των κλαμπ διασκέδασης.
Αγόρασε το νυχτερινό κλαμπ (σήμερα δεν υπάρχει πια) που λεγόταν Zambezi το 1970 και του άλλαξε το όνομα σε 813 Club.
Ποτέ δεν το έκανα για χρήματα, λέει. «Μου άρεσε να βγαίνω έξω και να διασκεδάζω με τους φίλους μου τα Σαββατοκύριακα.
Επίσης μ’ άρεσε πάρα πολύ η μουσική. Η Λατινική και η μουσική της Καραϊβικής.

Έτσι σκέφθηκα, ν’ αγοράσω ένα κλαμπ όπου θα μπορούσαμε να συναντιόμαστε όλοι μαζί και να διασκεδάζουμε.».

Τα πάρτυ μεγάλωναν όλο και πιο πολύ κι άρχισε να γίνεται τόσος συνωστισμός, που πολλές φορές τα Σαββατοκύριακα το περιβάλλον ασφυκτιούσε με 500 άτομα και πάνω.
Το κλαμπ είχε προσελκύσει κόσμο από τη Λατινική Αμερική και τις Δυτικές Ινδίες, και είχε στόχο να διατηρήσει την πολυπολιτιστική ατμόσφαιρα με μουσική από όλο τον κόσμο.

Ο Σπύρος Πήτερ Γούδας που είχε αποκτήσει το χαιδεϋτικό Mr. Wu, επειδή οι θαμώνες του κλαμπ τον έπαιρναν για ανατολίτη, έκανε πολύ επιτυχημένες μουσικές επιλογές και λέγεται ότι ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς disk jockey του κλαμπ.
Όταν ο ίδιος θυμάται εκείνα τα χρόνια, λέει ότι «δύσκολα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι ήμουν ο Μr. Goudas της Goudas Foods.

Πολοί λίγοι γνώριζαν ότι ο Mr. Wu, που τους διασκέδαζε με τη μουσική του, ήταν και ο ιδιοκτήτης του κλαμπ.
Κανένας δεν ήξερε τι έκανα, τι προβλήματα αντιμετώπιζα ολόκληρη την εβδομάδα δουλεύοντας στα εργοστάσια της εταιρίας. Ζούσα μια διπλή ζωή».
Φαίνεται πώς για τον Σπυρο Πήτερ Γούδα ήταν ακατόρθωτο να μη συνδυάζει τη δουλεια με τη διασκέδαση.

Από πολύ νωρίς είχε αρχίσει να φέρνει ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου, που μαγείρευαν τις ιδιαίτερες νοστιμιές της πατρίδας τους τις περισσότερες με προϊόντα της Goudas Foods - που σερβιριζόταν δωρεάν για τους θαμώνες του κλαμπ στο τέλος της βραδυάς.

«Ήταν σχεδόν μια επιχείρηση» λέει. «Συχνά ζητούσα να μου δείχνουν τις διάφορες τεχνικές μαγειρικής των προϊόντων μου, κι ύστερα ζητούσα απ’ όσους τα δοκίμαζαν να μάθω ποια τους άρεσαν πιο πολύ.

Επίσης τότε αρχίσαμε να δημιουργούμε και να δοκιμάζουμε νέες γεύσεις ποτών, όπως το αναψυκτικό καρύδας που φτιάχνουμε σήμερα, μαζί με άλλες 16 γεύσεις αναψυκτικών με τη φίρμα Snappy Pop».

Είναι πολύ σπουδαίο να βρεθεί ένας τρόπος δοκιμής των νέων προϊόντων που προορίζονται για το εμπόριο κι αυτή η σπουδαιότητα δεν πρέπει να υποτιμάται. 

(Σύμφωνα με την μεγαλύτερη εταιρία στατιστικών και δημοσκοπήσεων Peat Marwick Stevenson & Kellogg, που το 1991 έκανε μια μελέτη για την καναδική ειδική βιομηχανία τροφίμων, το 90 % από όλα τα νέα φαγητά και τα ποτά που βγαίνουν στην αγορά, αποτυγχάνουν μέσα στον πρώτο χρόνο).

Τα Snappy Pop κυριαρχούν ακόμη στην αγορά.

Όπως αποδεικνύεται από τις μέρες του κλαμπ, ο Σπυρος Πήτερ Γούδας έχει προσαρμοστεί ιδιαίτερα στο να κάνει τα τρόφιμά του γνωστά, ώστε ο κόσμος να τα μαθαίνει και να τ’ αγοράζει μόλις βγουν στο εμπόριο.


Οι εφευρετικές προωθήσεις των προϊόντων του είναι προσεκτικά οργανωμένες για να αγγίξουν τον καταναλωτή με μια μέθοδο που κάνει το προϊόν και οικείο και το εκτιμήσιμο.

Για παράδειγμα, το 1975 η Goudas Foods παρασκεύασε 10.000 πακέτα ρυζιού και τα
πρόσφερε στον κόσμο κατά τη διάρκεια της παρέλασης του Καραμπάνα, που θεωρείται το μεγαλύτερο φεστιβάλ του Καναδά.

Συνέδραμε επίσης και στην παρουσίαση μουσικών συγκροτημάτων στο φεστιβάλ.


Το 1988 βοήθησε τα θύματα της πλημμύρας που είχε καταστρέψει σχεδόν ολόκληρη τη Τζαμάϊκα, ενέργειες που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην προσέγγιση των καταναλωτών από τις Δυτικές Ινδίες τη μεγαλύτερη αγορά του, όπως λέει ο Pecchia.

Άλλο γεγονός που έχει συντελέσει στην αύξηση της δημοτικότητάς του είναι οι διοργανώσεις χριστουγεννιάτικων πάρτυ για παιδιά διαφόρων εθνοτήτων και η δωρεάν προσφορά αναψυκτικών Snappy Pop της Goudas Foods, που τα παιδιά παίρνουν στο σπίτι τους.

 

 

 

 

 

Όμως, η ιστορία της εταιρίας Goudas Foods δεν είναι μόνο μια συνεχής φωτεινή επιτυχία.

 Στις 14 Ιανουαρίου του 1979, μια παγωμένη χειμωνιάτικη μέρα με 35 βαθμούς κάτω από το μηδέν, ο Σπυρος Πήτερ Γούδας, φεύγοντας απ’ το εργοστάσιο, γλύστρησε σε πάγο σπάζοντας σοβαρά το πόδι του, που διαλύθηκε απ’ το γόνατο μέχρι τον αστράγαλο.

Δυστυχώς γι’ αυτόν, η ανώτερη, η μεσαία και η κατώτερη διεύθυνση της Goudas Foods απαρτιζόταν την εποχή εκείνη από τον Σπύρος  Πήτερ Γούδα, τον Σπύρος  Πήτερ Γούδα και τον Σπύρος Πήτερ Γούδα.

Σχεδόν τρεις μήνες του χρειάστηκαν να παραμείνει στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα  η εταιρεία του να υποφέρει τις σοβαρές συνέπειες της συγκέντρωσης όλων των διευθυντικών υπηρεσιών σ’ ένα και μόνο άτομο.

Πρώτα απ’ όλα, κανείς από τους εργάτες του εργοστασίου δεν ήξερε πώς να χειρίζεται το κομπιούτερ, το οποίο συγκέντρωνε πολλές βασικές πληροφορίες για τη λειτουργία της εταιρίας.

Δεν υπήρχε κανένας να κάνει τους λογαριασμούς της εταιρείας και κανένας να παίρνει αποφάσεις. Η εταιρεία κατέρρεε...

Η ανάμνηση αυτής της περιόδου είναι τρομακτική για τον Σπύρος Πήτερ Γούδας: «Το εργοστάσιο έμεινε χωρίς θέρμανση γιατί χάλασε ο μηχανισμός. Οι σωλήνες του πυροσβεστικού συστήματος του εργοστασίου έσπασαν και πλημμύρισε η αποθήκη.
Έτσι το πακετάρισμα δεν μπορούσε να γίνει και σταμάτησε η διανομή. Έλλειψη διανομής, έλλειψη εισοδήματος».

Οι αλυσίδες των καταστημάτων που περίμεναν να λάβουν τις παραγγελίες τους άρχισαν να δυσανασχετούν.
Το χειρότερο από όλα όμως, ήταν το πρόβλημα με την τράπεζα.

Ηταν φανερό ότι η τράπεζα είχε πληροφορηθεί για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η εταιρία και εκτός αυτού
κυκλοφορούσε η διάδοση ότι το πόδι του Γούδα έπρεπε να κοπεί.

Ο πιστωτικός του λογαριασμός ακυρώθηκε και η επιχείρηση χαρακτηρίστηκε χρεωκοπημένη.

Βγαίνοντας από το νοσοκομείο, ο κ. Γούδας άρχισε να προσπαθεί να επαναφέρει την εταιρία εκεί που ήταν πριν.


Αλλά παρόλο που είχε πετύχει διακανονισμούς με την τράπεζα, παρουσιάστηκε κι άλλο αδιέξοδο: οι δημοτικές αρχές έστειλαν εκπρόσωπό τους, τον κ. George Hall, για να προβεί σε κατάσχεση της εταιρίας, με δικαιολογητικό ότι δεν είχαν καταβληθεί οι απαιτούμενοι φόροι.

οι δημοτικές αρχές έστειλαν εκπρόσωπό τους, τον κ. George Hall, για να προβεί σε κατάσχεση της εταιρίας, με δικαιολογητικό ότι δεν είχαν καταβληθεί οι απαιτούμενοι φόροι.    Ο κ. Hall, λέει ότι όταν έφθασε στο γραφείο του Σπύρος Πήτερ Γούδα, τον βρήκε «απογοητευμένο και καταβεβλημένο» πράγμα που ήταν κατανοητό. «Μιλήσαμε και του εξήγησα τη θέση μας”, λέει ο κ. Hall. «Αφού συζητήσαμε αρκετή ώρα, κατάλαβα ότι αντιμετώπιζε μια φοβερά δύσκολη κατάσταση.   Μου έκανε κάποιες συστάσεις, το ίδιο έκανα κι εγώ και συνεργαστήκαμε για να πετύχουμε μια συμφωνία εξόφλησης των φόρων.

Ο κ. Hall, λέει ότι όταν έφθασε στο γραφείο του Σπύρος Πήτερ Γούδα, τον βρήκε «απογοητευμένο και καταβεβλημένο» πράγμα που ήταν κατανοητό.

«Μιλήσαμε και του εξήγησα τη θέση μας”, λέει ο κ. Hall. «Αφού συζητήσαμε αρκετή ώρα, κατάλαβα ότι αντιμετώπιζε μια φοβερά δύσκολη κατάσταση.

Μου έκανε κάποιες συστάσεις, το ίδιο έκανα κι εγώ και συνεργαστήκαμε για να πετύχουμε μια συμφωνία εξόφλησης των φόρων.

Ο Δήμος δέχτηκε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ George Hall και Πήτερ Γούδα και όπως είπε ο George Hall σε συνέντευξή του στο συγγραφέα του άρθρου αυτού «σε ότι είχε συμφωνήσει ο κ. Γούδας στάθηκε απόλυτα συνεπής».

Στη συνέχεια ο Hall συμμετείχε επίσης και στις διαπραγματεύσεις που είχε ο Γούδας με την τράπεζα.

Υπήρχαν ακόμα δυσκολίες, αλλά όταν η τράπεζα διαπίστωσε ότι οι δημοτικές αρχές είχαν πραγματοποιήσει συμφωνία μαζί του, ακολούθησαν το παράδειγμά τους.

Έτσι, σταδιακά η τράπεζα έδειξε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και έδωσε στο Γούδα προσωρινή πίστωση.
Χρειάστηκαν τρία χρόνια προσπάθειας για να επανέλθει η εταιρία στους κανονικούς της ρυθμούς.

Ο Hall πιστεύει ότι γνωρίζει αυτό που έκανε τον Γούδα να πετύχει. «Η τιμιότητά του», λέει.
«Όταν σου σφίξει το χέρι, σου δίνει το λόγο του» και ναι, έμαθε να προσλαμβάνει υπαλλήλους και να τους δίνει διάφορες υπευθυνότητες.

«Δεν μπορεί να συμβεί ξανά», λέει ο ίδιος ο κ. Γούδας, «γιατί τώρα έχω ικανούς υπαλλήλους για να λειτουργήσει η εταιρεία κανονικά».


Σήμερα NOV 1992 η Goudas Foods απασχολεί περίπου 100 άτομα.

Σύμφωνα με τον κ. Γούδα περίπου 50 με 60 άτομα εργάζονται στα τρία εργοστάσια του Τορόντο.

Η εταιρία επίσης έχει στην ιδιοκτησία της ένα εργοστάσιο στη Δομινικανή Δημοκρατία, μια μονάδα συσκευασίας στη Σριλάνκα, ένα εργοστάσιο κονσερβοποίησης στην Ελλάδα και ένα στο Τρινιντάντ.

Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες εταιρίες ανά τον κόσμο που δεν φέρουν την ονομασία της εταιρίας Goudas Foods, αλλά εργάζονται βάσει συμφωνητικού για λογαριασμό της.

 

------------

Τα περισσότερα από τα προϊόντα που συσκευάζει και εμφιαλώνει η εταιρία έρχονται εισαγόμενα στον Καναδά από
διάφορες χώρες του κόσμου – μεγάλα ελληνικά ροδάκινα, ρύζι από το Χιούστον, σαρδέλες και σκουμπρί Ταϊλάνδης.

Η εταιρεία πάει καλά, λέει ο κ. Γούδας, αλλά δεν αναφέρει συγκεκριμένους αριθμούς πωλήσεων.
Λέει όμως ότι το εμπόριο ρυζιού στο Οντάριο αναλογεί σε $30 εκατομμύρια το χρόνο και η Goudas Foods ελέγχει περισσότερο από το ένα τρίτο.

Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι η πολυεθνική αγορά, έχει τις προϋποθέσεις να μεγαλώσει.
Και ενώ μεγαλώνει, αναμφισβήτητα μεγαλώνει και η Goudas Foods, αλλά μάλλον θα έχει ν’ αντιμετωπίσει σκληρότερο ανταγωνισμό (είναι γεγονός ότι ήδη υπάρχει), ενώ περισσότεροι εισαγωγείς και κατασκευαστές μπαίνουν σ’ αυτό τον τομέα.

Όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήδη o Goudas κατέχει μια αρκετά πλεονεκτική θέση από την οποία μπορεί να κυριαρχεί στην αγορά.

Το παραπάνω άρθρο βραβεύτηκε από την Kenneth R. Wilson Awards το 1993 για την καλύτερη περιγραφή προσωπικότητας.  

 

Αν θέλετε να ακούσετε το άρθρο αυτό στα Ελληνικά από την Δεσποινίδα Δήμητρα Παπαγιαννοπούλου,
πατήστε εδώ. 1
πατήστε εδώ. 2 
πατήστε εδώ. 3 


ΓΝΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ-ΠΗΤΕΡ ΓΟΥΔΑ


Τι λένε για τον κ. Σπύρος Πήτερ Γούδας άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά και συνεργάζονται μαζί του προσωπικά

Πρέπει οπωσδήποτε το προϊόν που θα του στείλεις να είναι πρώτης ποιότητας.

Γνωρίζω τον Σπύρο-Πήτερ Γούδα αρκετό καιρό. Αν του στείλεις ένα προϊόν που δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις του σε ποιότητα θα στο ξαναστείλει πίσω.

Δείχνει εμπιστοσύνη σε όλους, αλλά δεν εμπιστεύεται κανέναν απόλυτα.

Ο αριθμός ΕΝΑ για τον Πήτερ Γούδα είναι η ηθική πάνω στη δουλειά του. Το γεγονός ότι επιμένει πάντα σε προϊόντα ποιότητας βεβαιώνει ότι τοποθετεί την επαγγελματική του ηθική ψηλότερα από κάθε τι άλλο.

Κατά πάσα πιθανότητα ακούει το κάθε τι απ’ όσα λέει κανείς, αλλά προσέχει μόνο αυτά που θέλει ο ίδιος.
Δηλαδή ακούει αυτό που θέλει ν’ ακούσει και κάνει αυτό που θέλει να κάνει. Είναι πολύ αποφασιστικός χαρακτήρας.

Εάν υπάρξει κάποιο πρόβλημα είτε επαγγελματικό είτε προσωπικό ο κ. Γούδας θα βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί,
αρκεί να του κάνεις ένα τηλεφώνημα.

Αρμοδιότητα δική μου είναι να διαλέγω τα καλύτερα προϊόντα για την εταιρεία Goudas Foods στη Βραζιλία, στην Αργεντινή, στη Χιλή, στην Ουρουγουάη και στο Περού. Στόχος μου είναι η καλύτερη ποιότητα για τους πελάτες μας.

Mr.Goudas past and present 1990 part 1


It was released in 1990 at which time there were 20,000 VCR tapes distributed to the public.

Since the film was released there have been many changes within the organization, the production, and the customer base. 
This film has now become part of the Archives.

Ο Σπύρος Πήτερ Γούδας είναι καλός μου φίλος, και θέλω να παραμείνω φίλος του και να τον βλέπω πάντα να πηγαίνει μπροστά.
Όμως θα ήθελα να τον βλέπω δυνατό, να  προσέχει την υγεία του, ν’ αφιερώσει λίγο χρόνο για την ξεκούρασή του και να κόψει το τσιγάρο.

Δεν θα μπορούσα ποτέ να πιστέψω ότι ο ίδιος άνθρωπος που διεύθυνε μια ολόκληρη εταιρεία κάθε μέρα, γινόταν το βράδυ ένας εκκεντρικός Disc-Jockey που έκανε τους θαμώνες του κλαμπ να χορεύουν ασταμάτητα πάνω στην πίστα!

Ο «Μίστερ Γούδας» και ο «Μίστερ Γου» ήταν δύο τελείως διαφορετικές προσωπικότητες που ταυτίζονταν μόνο όταν στο τέλος της βραδυάς, οι θαμώνες του κλαμπ, ξεθεωμένοι πια απ’ το χορό σταματούσαν για να ξεκουραστούν και να γευτούν τα καινούργια εδέσματα και αναψυτικά που προορίζονταν από την Goudas Foods για την καταναλωτική αγορά.

L. Wray Είμαι ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου εργοστασίου παρασκευής σάλτσας από πιπεριές της Τζαμάϊκα και σ’ όλη μου τη ζωή πειραματίζομαι με σάλτσες. 

Έτσι δημιούργησα την Magic Sauce, του Mr. Goudas τη σάλτσα που, μπορώ να πω με υπερηφάνεια, ότι αρέσει σε όλους.

Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να καταφέρει κανείς να φτιάξει ένα προϊόν που να ικανοποιεί όλα τα γούστα. 
Κατά τη γνώμη μου ο κ. Γούδας πέτυχε το στόχο του.  

Είμαι συνεργάτης της Goudas Foods για πολλά χρόνια. Ο Σπύρος Πήτερ Γούδας είναι ένας από τους πιο δύσκολους ανθρώπους για να δουλέψει κανείς γι’ αυτόν ή να συνεργαστεί μαζί του.

Είναι τελειομανής. Δεν έχει σημασία για τι πράγμα πρόκειται, από το ρύζι του μέχρι και το ραδιοφωνικό του πρόγραμμα, εάν δεν κάνεις αυτό που πρέπει σωστά, δεν θα σ’ αφήσει ποτέ σε ησυχία.

Μου έμαθε διάφορες τεχνικές για το ραδιόφωνο που δεν θα είχα την ευκαιρία να τις μάθω από κανέναν.
Πραγματικά ο χρόνος που έχω αφιερώσει στην Goudas Foods είναι ανεκτίμητος για μένα.  

Ο Mr. Goudas είναι ένας από τους προμηθευτές μου και είναι ευχάριστο να συνεργάζομαι μαζί του.
Εκτιμώ πάρα πολύ την εντιμότητα και την συνέπεια στη δουλειά του.
Mε τα χρόνια γίναμε καλοί φίλοι και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’αυτό.

Gary Gainer, Είμαι σχεδιαστής. Ασχολούμαι με τις ετικέτες του Mr. Goudas εδώ και 20 χρόνια.
Θυμάμαι μια φορά που σχεδίαζα μια ετικέτα για ρεβύθια. Όταν περάσαμε τα στάδια της τελικής φάσης, είχαμε κάνει τον διαχωρισμό των χρωμάτων και είμαστε έτοιμοι να τυπώσουμε τις νέες ετικέτες, ο Mr. Goudas μας σταμάτησε λέγοντας: ένα λεπτό, εδώ πρέπει ν’ αλλάξουμε κάτι.
Τα ρεβύθια δεν είναι όπως πρέπει.
Στη φωτογραφία τα ρεβύθια έδειχναν μεγαλύτερα σε μέγεθος από ότι ήταν πραγματικά μέσα στο κουτί.
Έτσι έπρεπε να μικρύνουμε το μέγεθος των ρεβυθιών της ετικέτας και να ξανακάνουμε όλη τη διαδικασία από την αρχή. 
----------------------------------------------------------------------------

Με τον Σπύρος Πήτερ Γούδας συνεργαζόμαστε τα τελευταία 15 χρόνια.
Περάσαμε και καλές και δύσκολες στιγμές μαζί, ιδιαίτερα το 1979 που ο Πήτερ έσπασε το πόδι του.
Του δώσαμε μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια εξόφλησης και έτσι καταφέραμε να διατηρήσουμε έναν πολύ σημαντικό πελάτη.
Ξέραμε ότι ο Πήτερ αγωνι­ζόταν για να ξεπεράσει τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε αλλά είμαστε σίγουροι ότι τελικά θα κατάφερνε να ξαναφέρει την επιχείρησή του στο σημείο που ήταν πριν.
Σ’ όλα αυτά τα χρόνια γίναμε δυό καλοί φίλοι. Είναι βέβαια πολύ απαιτητικός, αλλά εξαιρετικά τίμιος.
Όταν τύχει να έχω κάποιο πρόβλημα το συζητάμε μεταξύ μας και πάντα οι συμβουλές του είναι πολύτιμες.

Dennis Curry Πατήστε εδώ να το ακούσετε στα Αγγλικά.  (1989)
-------------------------------------------------------------------------------

Είμαι ένας από τους ιδιοκτήτες της εταιρείας καταστημάτων τροφίμων Galati Bros.
Η εταιρία μας έχει πάνω από 33 χρόνια ιστορία στην αγορά τροφίμων. Ξεκινήσαμε εξυπηρετώντας την ιταλική αγορά και φθάσαμε στο σημείο να τροφοδοτούμε όλες τις πολυεθνικές κοινότητες του Καναδά.
Νιώθουμε υπερηφάνεια να έχουμε μεταξύ των προμηθευτών μας τον Mr. Goudas, που τον θεωρούμε έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές πολυεθνικών τροφίμων.  
Robert Galati  Πατήστε εδώ να το ακούσετε στα Αγγλικά. (1989)
--------------------------------------------------------------------------------

Tom Kotsidis, Goudas Foods Sales Executive. 
Νιώθω περήφανος σαν μέλος της ομάδας πωλήσεων της Goudas Foods.
Όταν πρωτομπήκα στην εταιρεία το 1984 είχε περίπου 100 προϊόντα με τ’ όνομά της.
Σήμερα με τη φίρμα Mr. Goudas διατίθενται από τις μεγαλύτερες εταιρείες καταστημάτων τροφίμων στο Οντάριο και σ’ άλλα μέρη του Καναδά 600 προϊόντα.
Ένας από τους συντελεστές της επιτυχίας της Goudas Foods είναι η συμμετοχή της ομάδας πωλήσεων στη λήψη αποφάσεων, όσον αφορά τις τιμές, την προβολή των προϊόντων και σε ποια από αυτά η Goudas Foods  πρέπει να βάλει τ’ όνομά της. 
Οι συναντήσεις της ομάδας των πωλητών είναι προγραμματισμένες και γίνονται συχνά.
Εκεί ο πωλητής μπορεί να εκφράσει κάθε ανησυχία που τον απασχολεί και να συζητήσει ελεύθερα την άποψή του με τον κ. Γούδα.
Γι’ αυτό πιστεύω η Goudas Foods συνεχίζει να μεγαλώνει σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Βλέπω ότι είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες και θα συνεχίσει να γίνεται ακόμα μεγαλύτερη.

Αυτή την επιτυχία ο κ. Σπύρος Πήτερ Γούδας την χρωστάει στην καλή σχέση που έχει δημιουργήσει όχι μόνο με τους πωλητές του, αλλά και με όλους τους άλλους υπαλλήλους της εταιρείας του. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε όλοι μαζί για την ικανοποίηση των καταναλωτών, που είναι ο πρωταρχικός στόχος του Πήτερ Γούδα. 
Προσπαθούμε πάντα να καλύψουμε τις ανάγκες του καταναλωτή για σωστά παρασκευασμένα προϊόντα, με την καλύτερη ποιότητα και όσο το δυνατόν πιο προσιτή τιμή, ακόμα κάτι που ο κ. Γούδας έχει καταφέρει.   


-------------------------------------------------------------------------


George Hall, κυβερνητικός κλητήρας (1989) Γνώρισα τον κ. Σπύρος Πήτερ Γούδας τον Μάϊο του 1979, όταν είχα σταλεί για εκτέλεση καθήκοντος σαν κυβερνητικός κλητήρας κατάσχεσης του εργοστασίου του.
Τον γνώρισα στην πιο θλιβερή στιγμή της καριέρας του.

Λίγο προτύτερα είχε ανακληθεί το τραπεζικό του δάνειο, ενώ ο ίδιος αγωνιζόταν να ξεπεράσει μια περίοδο φοβερής ταλαιπωρίας μετά από ένα σοβαρό ατύχημα.

Εξέτασα το θέμα προσεκτικά και αφού μιλήσαμε με τον κ. Γούδα και αναλύσαμε το θέμα
φθάσαμε σε ορισμένα συμπεράσματα για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα.
Πρέπει να τονίσω ότι όλα όσα είχαμε προγραμματίσει ο κ. Γούδας τα έφερε σε πέρας άψογα και για την ικανοποίηση της
κυβέρνησης και για τη δική μας.
Σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι η εταιρία Goudas Foods συνεχώς προοδεύει, ώστε σε οποιοδήποτε γνωστό
κατάστημα τροφίμων έχω πάει  σ’ ολόκληρο τον Καναδά, να βλέπω τα προϊόντα της στα ράφια.
Από τότε που συνταξιοδοτήθηκα, προσπαθήσαμε με τον Πήτερ να συναντιόμαστε περίπου μία φορά το μήνα για να
φάμε μαζί και να μιλήσουμε για διάφορα θέματα.
Συνήθως συζητάμε για τα θέματα της μέρας προσπαθώντας πολλές φορές να βρούμε κάποιες λύσεις.
Χαίρομαι που έχω ένα φίλο σαν τον Πήτερ Γούδα και ελπίζω κι εκείνος το ίδιο. 

Πατήστε εδώ να το ακούσετε στα Αγγλικά.
----------------------------------------------------------------------------------

Ken Shaw. Γνώρισα τον Σπύρος Πήτερ Γούδας το 1972, όταν ψάχναμε υποστηρικτές για την ενίσχυση του Caribana Festival.
Το Caribana άρχισε το 1967 σαν μια συνδρομή της Καραβαϊκής στο Centennial Υear του Καναδά με τη μορφή φεστιβάλ- καρναβαλιού. Εκείνη την εποχή ο Πήτερ μόλις ξεκινούσε την επιχείρησή του και ενδιαφέρθηκε να το ενισχύσει οικονομικά. Πράγματι το έκανε κι από τότε πάντα συμμετέχει δραστήρια.
Ο Πήτερ είναι άνθρωπος που δίνει σημασία στη λεπτομέρεια και θέλει να βλέπει κάθε προσπάθεια που γίνεται να έχει τέλειο αποτέλεσμα.
Το 1975 πρόσφερε τη μεγαλύτερη συνδρομή στο Caribana και στήριξε οικονομικά ολόκληρο το μουσικό συγκρότημα.
Ήταν μια πολύ σημαντική οικονομική συνεισφορά και μια μεγάλη προσφορά σε είδος: 10.000 πακέτα ρυζιού.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Φεστιβάλ τον έβλεπα συχνά ανήσυχο, με την ένταση ζωγραφισμένη στο πρόσωπό του.  Πολλές φορές τον θυμάμαι να μου λέει «έλα, πες μου ένα αστείο» αλλά πριν καλά-καλά προφθάσω να σκεφτώ κάτι να του πω, εκείνος είχε ήδη αρχίσει να μου λέει ένα ανέκδοτο.
Αυτός είναι ο Πήτερ και χαίρομαι που είμαστε δυό καλοί φίλοι.

Ken Shaw, Ένας από τους ιδρυτές του Caribana στον Καναδά. Έπαιξε σπουδαίο ρόλο ως σχεδιαστής κουστουμιών, οργανωτής και επικεφαλής του συγροτήματος από το 1967.

Πατήστε εδώ να το ακούσετε στα Αγγλικά.

----------------------------------------------------

Aρχεία

Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ
Νοεμβρίου 1993
Μεγάλες Στιγμές του Σπύρος Πήτερ Γούδας
Βραβεία Τιμητικές Διακρίσεις  

Oμιλία του διοργανωτή της βραδυάς για το Βραβείο
 Παρουσίαση του Νικητή κ. Σπύρου (Πήτερ) Γούδα
Ομιλία του κ. Γούδα
Έκφραση ευγνωμοσύνης και ανθρωπιάς 

Η ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ (ΠΗΤΕΡ) ΓΟΥΔΑ  

Ομιλία του διοργανωτή της βραδυάς κ. John Voorpostel, Chairman of the National Council of Ethnic Canadian
Business and Professional Association σχετικά με το Βραβείο

Το Βραβείο του Καλύτερου Επιχειρηματία δημιουργήθηκε με σκοπό να τιμήσει επιτυχημένους
επιχειρηματίες που είναι αυτοδημιούργητοι και που με κάποια καινοτομία που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον τομέα τους,
συνέβαλαν στην πρόοδο του κοινωνικού συνόλου.
Οι προτάσεις υποψηφιοτήτων εξετάστηκαν από όλα τα μέλη του Toronto Chapter του NCEBPA και οι υποψήφιοι κρίθηκαν από επιτροπή αποτελούμενη από αντιπροσώπους του Chapter και της Federal Business Development Bank.
Η εξέταση των υποψηφίων επιχειρηματιών ολοκληρώθηκε σε τρία στάδια:
στο πρώτο στάδιο απορίφθηκαν όλα τα ακατάλληλα άτομα, όπως ιδιοκτήτες αλυσιδωτών επιχειρήσεων και διευθυντικά στελέχη συνεταιρισμών και εταιρικών υποδιαιρέσεων.
Στο δέυτερο στάδιο η επιτροπή εστιάστηκε στα ζητούμενα κριτήρια.
Έτσι ο αριθμός των υποψηφίων μειώθηκε στους οκτώ, και εν συνεχεία στους τέσσερις με βάση τα αντίστοιχα επιτεύγματα του καθενός.

Τελικά επιλέχθηκε ο νικητής. Η επιλογή του νικητή έγινε κυρίως, λόγω της επιχειρηματικής του παρουσίας, η οποία συμπεριλαμβάνει πολλές αξιόλογες κριτικές σε άρθρα  και δημοσιεύσεις στον Τύπο, όπως στην εφημερίδα Globe & Mail, και στο περιοδικό Toronto Business Magazine καθώς επίσης και μία ταινία μαγνητοσκόπησης, που τον έκανε να ξεχωρίσει
πραγματικά απ’ όλους τους άλλους υποψηφίους. 

Παρουσίαση του Νικητή Σπύρος Πήτερ Γούδας

Ο νικητής μας και ο Καλύτερος Επιχειρηματίας γι’ αυτό το χρόνο είναι ο κ. Πήτερ Γούδας, ιδιοκτήτης της εταιρίας Goudas Foods.

Η ιστορία του κ. Σπύρος Πήτερ Γούδας είναι κλασική. Ήρθε στον Καναδά από την Ελλάδα το 1967 (το Έτος του Καναδά), χωρίς χρήματα και αναγκάστηκε να κοιμηθεί στα παγκάκια της πλατείας Nathan Philip Square.
Ήταν όμως νέος και αισιόδοξος. Βρήκε δουλειά και δούλεψε σκληρά.
Μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να κάνει κάποιες αποταμιεύσεις. Μ’ αυτές και μ’ ένα μικρό δάνειο έδωσε μια προκαταβολή και αγόρασε ένα εργοστάσιο συσκευασίας και κονσερβοποίησης. 
Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ανταγωνισμός στον τομέα των πολυεθνικών τροφίμων, κι έτσι ο σκοπός του ήταν να εξυπηρετήσει τους μετανάστες από τις διάφορες χώρες.

Αρχίζοντας με ρύζι, φασόλια και μπαχαρικά, συνέχισε να προσθέτει περισσότερα προϊόντα, όχι μόνο για την ικανοποίηση διαφόρων εθνικοτήτων που νοσταλγούσαν τα φαγητά της πατρίδας τους, αλλά και αυτών των τυπικών Καναδών που τους άρεσε να δοκιμάζουν εξωτικά φαγητά. Η καινοτομία του κ. Γούδα ξεκίνησε από μια μικρή καταναλωτική αγορά, που ολοένα μεγάλωνε για να φθάσει στο σημείο που βρίσκεται.

Σήμερα η εταιρεία Goudas Foods,(1993) παράγει και συσκευάζει περίπου 350 προϊόντα απ’ όλο τον κόσμο και τα μοιράζει σε κάθε εταιρία με πολλά υποκαταστήματα τροφίμων στον Καναδά.
Η εταιρεία διαθέτει τρία εργοστάσια, στο Τορόντο, επίσης στο Dominican Republic, στη Sri Lanka, στην Ελλάδα και στο Trinidad.

Ο κ. Γούδας συνεισφέρει σε διάφορες εθνικές κοινότητες, υποστηρίζει πολλές εκδηλώσεις κοινοτήτων και σχολικές αποφοιτήσεις, προσφέρει βοήθεια σε γηροκομεία και ενισχύει πολλά εθνικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα.

Παρακαλώ, ας υποδεχθούμε τώρα όλοι μαζί τον Καλύτερο Επιχειρηματία για το 1993, κ. Σπύρος Πήτερ Γούδας! 

Ομιλία του κ. Γούδα: (Αστειευόμενος)

Μπορώ να έχω πέντε λεπτά; Άργησα λίγο να έρθω απ’ το τραπέζι μου μέχρι εδώ, γιατί μέσα στο μυαλό μου άκουγα τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.

Κυρίες και Κύριοι: Με πήρε 27 χρόνια, ...συγνώμη, με πήρε μισό λεπτό να έρθω απ’ το τραπέζι μου εδώ, αλλά για να φτάσω από το Front Street εδώ, με πήρε 27 χρόνια.

Θέλω να ευχαριστήσω γι’ αυτό την Federal Development Bank και τους διοργανωτές της αποψινής βραδυάς, τους κριτές και ιδιαίτερα την κ. Fiona Burns. Την περασμένη βδομάδα μου έστειλε ένα γράμμα που δεν το περίμενα και στο τέλος μου γράφει: «Θέλοντας να τιμήσουμε την εθνο-πολιτιστική συνεισφορά των επιχειρήσεων στην οικονομία του Καναδά, διαλέξαμε την επιχείρησή σας ανάμεσα σε πολλές άλλες αξιόλογες, όχι μόνο για την επιτυχία της σαν επιχείρηση αλλά και για το άτομο που τη διεθύνει και τη συνεισφορά του στο κοινωνικό σύνολο». 

Νόμιζα ότι όλα όσα έκανα ήταν μυστικά, αλλά μια και βρίσκομαι τώρα εδώ, θα πρέπει να πω ότι η επιτυχία δεν είναι όλη δική μου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη σύζυγό μου που είναι μαζί μου 25 χρόνια, όλους τους υπαλλήλους της εταιρείας Goudas Foods συμπεριλαμβανομένων των πωλητών, του προσωπικού αποστολής και λήψης, συσκευασίας, κονσερβοποίησης και εμφιάλωσης, τους διανομείς και τους ανθώπους που εργάζονται μαζί μου, ιδιαίτερα δύο απ’ τα άτομα του γραφείου μου, τη Νίκη Σταματάκος (Βαβαρουτσος) αριστερα και τη Μαρία Σάμυτ, (Maria Summut) που εργάζονται μαζί μου.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω την τράπεζα με την οποία συναλάσσομαι σήμερα, Τhe Bank of Nova Scotia και το προσωπικό της που συνεργάστηκε μαζί μου για να κατορθώσω να φθάσω στο σημείο που βρίσκομαι.

Ακόμη ευχαριστώ τους 800 προμηθευτές προϊόντων με τους οποίους συνεργάζεται η Goudas Foods από 120 χώρες του κόσμου, Κίνα, Ινδία, Μεξικό, Πακιστάν, Σριλάνκα, χώρες της Καραβαϊκής όπως η Τζαμάϊκα με την οποία ξεκίνησα - καθώς και τον Γενικό Πρόξενο και τον Πρέσβη της χώρας αυτής που βρίσκονται εδώ απόψε - και άλλες χώρες όπως το Τρινιντάντ, τα νησιά Μπαρμπέϊντος και χώρες της Νοτίου Αμερικής, όπως η Χιλή, η Αργεντινή, το Περού κι η Ουρουγουάη.
Ευχαριστώ επίσης και τους 12,000 και πλέον εργαζομένους αυτών των εταιρειών, που θα πρέπει να ακούσουν όλα αυτά σε 120 διαφορετικές γλώσσες.

Επίσης ευχαριστώ τους ανθρώπους που χρειάστηκε να εκπαιδεύσω ως αγοραστές των διάφορων εθνικών προϊόντων, χωρίς να ξεχνάω κανενός την προσφορά. Νομίζω ότι υπάρχουν ορισμένοι εδώ απόψε, από διάφορες εταιρείες όπως Food City, Miracle Mart, Oshawa Foods, A&P, Dominion, Fortinos, Franklee’s, κ.λ.π.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ ακόμα, στον επικεφαλής εμπορίου εθνικών προϊόντων στον Καναδά, κ. Lou Pecchia από την αυτοκρατορία Loblaws, No Frills και Super Centre καθώς και τον κ. Ken Marshall που εργάζεται 35 χρόνια ως διευθυντής των κεντρικών γραφείων του Miracle Mart προωθοντας τα εθνικά προϊόντα στην αγορά του Οντάριο.

Επίσης ευχαριστώ όλα τα μικρά καταστήματα τροφίμων, όπως και τους ιδιοκτήτες που διαθέτουν στα καταστήματά τους περίπου 400 προϊόντα, όλους τους φίλους και συνεργάτες, και φυσικά τους καταναλωτές για την προτίμησή τους στη φίρμα Mr. Goudas.
Πιστέψτε με ότι όλα αυτά τα χρόνια κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια για να παράγω τα καλύτερα σε ποιότητα προϊόντα, όχι μόνο στα εργοστάσια του Τορόντο αλλά και σ’ όλα τα υπόλοιπα που βρίσκονται σ’ άλλες χώρες του κόσμου. 

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης   Η επιθυμία του Σπύρου Πήτερ Γούδα να μοιραστεί το Βραβείο του με τον George Hall  

Τέλος, Κυρίες και Κύριοι, υπάρχει ακόμα ένας άνθρωπος που θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιετερως και θα σας παρακαλέσω να με ακούσετε λίγο ακόμη.

Το 1979 είχα ένα πολύ σοβαρό ατύχημα, το οποίο παρά λίγο να μου στοίχιζε την επιχείρηση που μετά από προσπάθειες πολλών χρόνων είχα φέρει σ’ ένα σημείο αρκετά ικανοποιητικό. Μετά από ένα πέσιμο στον πάγο που διέλυσε το κόκκαλο του ποδιού μου, ήταν αδύνατο να περπατήσω για πολύ καιρό.
Πριν το ατύχημα ήμουνα ένας αρκετά δυνατός άνδρας από άποψη μυϊκής δύναμης και συναγωνιζόμουνα σε Ευρωπαϊκούs αθλητικούs αγωνεs. Από τότε που έγινε το ατύχημα έχασα περίπου 35 κιλά μέσα σε πολύ μικρό διάστημα.

Μέσα σ’ αυτό το διάστημα, η τράπεζα , «που δεν θέλω ν’ αναφέρω τ’ όνομά της» μου ανακάλεσε το δάνειο.

Μια μέρα που βρισκόμουνα στο γραφείο μου συνειδητοποίησα ότι η επιχείρησή μου έφθανε στο τέλος της.
Ένας άνθρωπος της κυβέρνησης είχε έρθει στο εργοστάσιο για να το κατασχέσει.
Όμως ο άνθρωπος αυτός αντί να το κατασχέσει, κάθησε μαζί μου, συζητήσαμε αρκετά και τελικά μου έδωσε θάρρος  για ν’ αγωνιστώ και να σώσω την επιχείρηση.

Ένα  η δύο χρόνια αργότερα ο άνθρωπος αυτός παραιτήθηκε απ’ τη δουλειά του. Πίστεψε ότι έτσι έπρεπε να κάνει γιατί ο πατέρας του πέθανε στα 59 του χρόνια, έχασε τα δυό του αδέλφια στα 59, και την αδελφή του στα 59… επειδή λοιπόν τότε ήταν 58 χρόνων πίστεψε ότι του έμενε μόνο ένας χρόνος ζωής κι έτσι παραιτήθηκε.

Σχεδόν 14 χρόνια αργότερα ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται απόψε μαζί μας. Είναι ένας από τους καλύτερους μου φίλους.
Με βοήθησε να γίνω αυτό που είμαι σήμερα και θα ήθελα να τον καλέσω εδώ και να μοιραστώ αυτό το βραβείο μαζί του. Λέγεται George Hall.

George, έλα εδώ επάνω μαζί μου, θέλω να μοιραστώ αυτό το βραβείο μ’ εσένα.. 

Δυο λόγια από τον George Hall. 

Αγαπητοί Διοργανωτές της βραδυάς, Επίσημοι Προσκεκλημένοι, Κυρίες και Κύριοι,

Εάν αυτή τη στιγμή ήμουνα μάρτυρας σε δικαστήριο και μου ζητούσαν να κάνω περιγραφή προσωπικότητας για τον Πητερ, θα το έκανα με πολλή χαρά.

Τώρα βέβαια (κοιτάζοντας τον Πήτερ Γούδα) δεν λέω ότι εσύ δεν είσαι προσωπικότητα, αλλά ξέρω όλα τα καλά στοιχεία του χαρακτήρα σου που όλοι τα θαυμάζουν.

Ο ομιλητής τόνισε ποια θα έπρεπε να είναι τα προσόντα του καλύτερου επιχειρηματία και πιστεύω ότι εσύ τα πληρείς απόλυτα και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό.

Ήταν έκπληξη για μένα (κομπιάζοντας από συγκίνηση) να με καλέσεις εδώ μαζί σου, για να συγχαρώ κι εσένα και εκείνους που σε βράβευσαν για την σοφή επιλογή που έκαναν. 

Πήτερ σου εύχομαι το καλύτερο. 

Πατήστε εδώ για στιγμιότυπα από τη βράβευση στα Αγγλικά.  


-------------------------------------------------------------------


Entrepreneur of the Year Award  CBC RADIO CANADA
from the Canadian Government in November of 1993.

---------------------------------------------------


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΚΑΙ AΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ Σπύρος Πήτερ Γούδας
ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΚΑΝΑΔΙΚΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΤΥΠΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ήρθε στον Καναδά χωρίς να γνωρίζει κανέναν.
Σήμερα όλος ο Καναδάς τον γνωρίζει μέσα απ’ τα προΐόντα του.
Περίπου 600 διαφορετικά είδη φέρουν την ετικέτα με τ’ όνομά του.
Την ετικέτα που αποτελεί εγγύηση ότι είναι τα επίλεκτα από κάθε γωνιά της γης.  

Mr. Goudas

Πάνω από 30 χρόνια o Mr. Goudas παραμένει η προτίμηση στον πολυεθνικό καταναλωτικό πληθυσμό του Καναδά.
Εμπορικοί οργανισμοί και πανεπιστήμια του ζήτησαν να δώσει σεμινάρια.
Ο Καναδάς του έδωσε το Πρώτο Βραβείο αναγνωρίζοντας τον σαν τον καλύτερο επιχειρηματία. Και είναι!
Η υπεροχή του στην αγορά και η προτίμηση του αγοραστικού κοινού το επισφραγίζει.
Μια προσωπικότητα υπεροχής για όλη την ελληνική κοινωνία σ’ ολόκληρο τον Καναδά.

----------------------------------------------------------


Dr. LOVE ΑΠΟ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CHIN 1993


ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ κ. ΣΠΥΡΟ-ΠΗΤΕΡ ΓΟΥΔΑ
στην επιχειρηματική του καριέρα, συζητήθηκαν από τους ειδικούς αναλυτές Peter Mild και Mark Purry

Tο πρόγραμμα αυτό ήταν αφιερωμένο στον κ. Σπύρος Πήτερ Γούδας από τον εκφωνητή Phils Roy Gordon  (Dr. Love).

Η καταπληκτική επιτυχία του κ. Γούδα, σε σύγκριση με τα εμπόδια που αντιμετώπισε μέσα από μια δύσκολη πορεία και το γεγονός ότι κατόρθωσε να ξεπεράσει τις συνέπειες ενός ατυχήματος στην επιχειρηματική του καριέρα, συζητήθηκαν από τους ειδικούς αναλυτές Peter Mild και Mark Purry.

Στη συνέχεια αποσπάσματα της ανάλυσης και  της συνέντευξης με τον κ. Γούδα.  

Peter Mild (απόσπασμα)

Η πορεία είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη, για να επιτύχει κανείς με την πρώτη προσπάθεια κι αυτό είναι κάτι που ο κόσμος πρέπει να καταλάβει.

Το ξεκίνημα μιας επιχείρησης είναι το δυσκολότερο μέρος.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που σήμερα θεωρούνται πολύ επιτυχημένοι δεν κέρδισαν την επιτυχία μέσα σε μια βραδυά.
Έπρεπε να βρίσκονται συνέχεια σε ετοιμότητα και να μην παύουν ποτέ να προγραμματίζουν τις κινήσεις τους.
Οι περισσότεροι όμως αποτυγχάνουν, γιατί παραιτούνται πριν ακόμα συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ θα έπρεπε να επιμείνουν να αφιερώσουν λίγο χρόνο ακόμα, λίγη περισσότερη δουλειά, γιατί δεν γνωρίζει κανείς πότε θα φτάσει η ώρα της επιτυχίας και της ανταμοιβής.
Υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας.  
Dr. Love (απόσπασμα)
Όταν κανείς διαγράφει αυτή τη γραμμή μπορεί να διακρίνει τη σιγουριά του κ. Γούδα. Όταν ο κ. Γούδας πρωτοήρθε
στον Καναδά αρκετά χρόνια πριν και ξεκίνησε την επιχείρησή του, είχε ν’ αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες ερχόμενος
σε μια χώρα χωρίς χρήματα και χωρίς γνώση της γλώσσας.

Μετά απ’ αυτά έρχεται το 1979 η κυβέρνηση να του κλείσει την επιχείρηση επειδή είχε ένα ατύχημα και δεν μπορούσε ν’ αφιερώσει το χρόνο και την προσοχή που χρειαζόταν για να συνεχίσει η λειτουργία της επιχείρησης. 

Peter Mild (απόσπασμα)
Ο κ. Σπύρος Πήτερ Γούδας ήρθε σ’ αυτή τη χώρα αρκετά χρόνια πριν, προσπαθώντας να ξεφύγει από κει που ήταν,
(Μάϊος 1967 μετά το πραξικόπημα) αλλά για πολλούς από τους ακροατές μας, αυτό δεν είναι απόλυτα κατανοητό.

Ο κ. Γούδας ήρθε εδώ είκοσι έξη χρόνων, και χωρίς λεφτά αναγκάστηκε να μείνει στους δρόμους, πλένοντας αυτοκίνητα.
Εικοσιτέσσερα χρόνια αργότερα, ο κ. Γούδας είναι ο ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του Καναδά,
και είναι αναγνωρισμένος με το βραβείο του επιχειρηματία της χρονιάς.
Μια μεγάλη επιτυχία, που μιλάει μόνη της για την σκληρή δουλειά, την αυτοπειθαρχία, και τον σωστό προγραμματισμό. 
Δεν είχε ούτε φίλους, ούτε χρήματα, ούτε οικογένεια να ζητήσει βοήθεια.
Όμως τον βοήθησαν τα νειάτα του, τα όνειρα και τα ιδανικά του.

Όταν υπάρχουν ιδανικά οι άνθρωποι έχουν κίνητρα που τους καθοδηγούν, όπως πολλούς απ’ αυτούς που μας ακούνε απόψε, από το σπίτι τους, το αυτοκίνητό τους, τη δουλειά τους και σκέφτονται πώς μπορούν να βελτιώσουν τη δική τους κατάσταση.  
Ανακοίνωση του Dr. Love πριν τη συνέντευξη
Πριν την έναρξη της συνέντευξης ο Dr. Love ανακοίνωσε ότι οι ακροατές θα μπορούσαν να μαγνητοφωνήσουν την
συνέντευξη με τον άνθρωπο που όταν πρωτοήρθε στον Καναδά είχε ν’ αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες, αλλά που δεν
σταμάτησε ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεται και ούτε σκέφτηκε να παραιτηθεί από τον αγώνα παρόλα τα εμπόδια που του παρουσιάζονταν, συνεχίζοντας να επιτυγχάνει και να προοδεύει.

Η συνέντευξη διήρκεσε μία ώρα περίπου, οι ακροατές έκαναν τηλεφωνήματα, και οι φιλοξενούμενοι επιχειρηματικοί αναλυτές κύριοι Mark Purry και Peter Mild έκαναν την ανάλυση.
Ακολουθούν παρακάτω μερικά σχόλια που ακούστηκαν από τους ακροατές μας:  

Dennis Curry: Γνωρίζω τον Πήτερ για πολύ καιρό και σαν επιχειρηματία και σαν φίλο. Περάσαμε και καλές και δύσκολες στιγμές μαζί,
ιδιαίτερα το 1979 που ο Πήτερ έσπασε το πόδι του και πέρασε πολλές οικονομικές δυσκολίες.
Εκείνο το χρονικό διάστημα με την συνεργασία της διεύθυνσης της εταιρείας που αντιπροσωπεύω μπορέσαμε να δώσουμε προθεσμία πληρωμής στον Πήτερ ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την επιχείρησή του και φυσικά μ’ αυτό τον τρόπο
παρέμεινε ένας σημαντικός πελάτης της εταιρείας μας.

Ακόμα, θα ήθελα να πώ ότι ο Πήτερ έχει γίνει ένας πολύ καλός μου φίλος. Σαν επιχειρηματίας είναι πολύ απαιτητικός,
σαν φίλος όμως είναι υπερβολικά ηθικός.

Υπήρξαν στιγμές που είχα πλησιάσει τον Πήτερ για να του μιλήσω για προσωπικά μου προβλήματα και ο Πήτερ μου αφιέρωσε το χρόνο για να το συζητήσουμε και μου πρόσφερε καθοδήγηση την οποία θεωρώ πολύτιμη.  
Εκφωνητής  λέει ότι στις Επιχειρήσεις χρειαζόμαστε όλους τους φίλους που μπορούμε να έχουμε  

Tom Kotsidis: Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της Goudas Foods είναι η συμμετοχή της ομάδας πωλήσεων στη λήψη αποφάσεων, στην τιμολόγηση, στην προώθηση των προϊόντων και σε ποια απ’ αυτά ο Mr. Goudas θα πρέπει να βάλει τ’ όνομά του.

Γίνονται τακτικές συναντήσεις μεταξύ των πωλητών και του κ. Γούδα, και οι πωλητές αισθάνονται άνετα να μιλήσουν για οτιδήποτε τους προβληματίζει σχετικά με την αγορά.
Έτσι η εταιρεία αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι μια ένδειξη ότι ο Mr.Goudas θα συνεχίσει τις επιτυχίες και στο μέλλον και αυτό αποδίδεται στην σχέση που έχει με τους πωλητές του, τους ανθρώπους που εργάζονται στα εργοστάσια συσκευασίας, και τους ανθρώπους που συναλλάσεται καθημερινά, όπως επίσης και με τους πελάτες του.
Η ικανοποίηση του πελάτη είναι ο κύριος στόχος του κ. Γούδα γι’ αυτό φροντίζει τα προϊόντα του να προσφέρονται στην καλύτερη τιμή και στην καλύτερη ποιότητα. Γι’ αυτό είναι επιτυχημένος.    

Mark Purry σχολιάζει όσα ειπώθηκαν προηγουμένως από τον εκφωνητή Phills Roy.  

Όταν οι υπάλληλοι ενός επιχειρηματία χωρίς δισταγμό εκφράζονται με καλά λόγια για τον εργοδότη τους,
τότε εκείνος ξέρει ότι όλα πάνε καλά, ότι έχει κάνει καλή δουλειά, γιατί οι υπάλληλοι είναι πολύ δύσκολο να είναι ευχαριστημένοι.
Εάν μπορείς να ικανοποιήσεις το 90% των υπαλλήλων σου, τότε είσαι αξιοθαύμαστος σαν εργοδότης και προχωράς εξαιρετικά.
Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου και πάλι στον κ. Γούδα και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πούμε τίποτε περισσότερο, τα πάντα είναι ξεκάθαρα όσο αφορά το βραβείο του.

Οι φίλοι του, οι προμηθευτές, του, οι πελάτες του, το προσωπικό του, όλοι τους έχουν να πουν ακριβώς το ίδιο.  

Σχόλιο του εκφωνητή   για τα λεγόμενα των Peter Mild και Mark Purry.
Ξέρετε κύριοι, έχω πάει στην εταιρία του κ. Γούδα, και έχω παρατηρήσει ότι οι εργαζόμενοι είναι απ’ όλες τις φυλές και μιλάνε όλες τις διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους του κόσμου.

Ένα από τα πράγματα που μου έχει πει ο Πήτερ είναι ότι ανεξαρτήτως τον τόπο καταγωγής κάποιου, συμπεριφέρεται σε όλους με σεβασμό και εάν κάνουν κάποιο λάθος τους αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο.
Δεν δίνει ποτέ σε κανέναν το δικαίωμα εξουσίας του άλλου λόγω του χρώματος ή της γλώσσας που μιλάει.  
Mark Purry σχολιάζει: Νοιώθω πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ απόψε και ακούω τέτοιου είδους σχόλια.

Οι άνθρωποι προχωρούν προς αυτή την κατεύθυνση και όπως ο κ. Γούδας διατηρούν την ίδια αβίαστη συμπεριφορά και σεβασμό για όλους.  
Σχόλιο του Peter Mild:
Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για τους υπαλλήλους που άκουσα προηγουμένως γιατί αυτό είναι κάτι για το οποίο πάντα μιλάω.
Τέτοιοι εργαζόμενοι είναι πολλή καλή αναφορά. Νομίζω ότι ο κ. Γούδας έχει ένα πολύ καλό προτέρημα, δίνει στους υπαλήλους του την ευκαιρία να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων και στις διάφορες δραστηριότητες.
Όταν οι υπάλληλοι γίνονται μέρος της εταιρείας νιώθουν ότι συμμετέχουν σε όλα.

Είναι πιο υπεύθυνοι απέναντι στον εργοδότη και πιο αποδοτικοί. Ο κ. Γούδας έχει δημιουργήσει καλή εργοδοσία,
βοηθά τα ραδιοφωνικά προγράμματα καθώς και αυτού που ακούτε, έχει προσφέρει στην κοινωνία και οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθούν ν’ ακολουθούν το παράδειγμά του. 

ΤΙ ΤΟΝΙΣΑΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΠΗΤΕΡ ΓΟΥΔΑ 
Έχει ένα στόχο, έχει ένα όραμα, και ανεξάρτητα από το τι του συνέβη ξεπέρασε τα εμπόδια.  

Είναι ένας άνθρωπος που συγκέντρωσε τις δυνάμεις του για το πώς να κερδίσει τον αγώνα αψηφώντας τις όποιες δυσκολίες.  
Η θετική σκέψη έχει φέρει τον κ. Γούδα εκεί που βρίσκεται σήμερα.  
Η επιμονή του κ. Γούδα αποτελεί έμπνευση για όσους θέλουν να επιτύχουν στον δικό τους επιχειρηματικό τομέα.  
Ο κ. Γούδας απευθύνεται σε μια τεράστια αγορά και όχι σε μια συγκεκριμένη ομάδα καταναλωτών.
Αυτό συντελεί στην επιτυχία του.  
Μπορείς να μάθεις πολλά για τον άνθρωπο από τους φίλους, τους συνεργάτες και τους προμηθευτές του.
Όλοι έχουν τονίσει την εντιμότητα και την ηθική του κ. Γούδα.  

Μπορούμε όλοι να πάρουμε μια σελίδα από τη ζωή του κ. Γούδα και να μάθουμε απ’ αυτήν.

---------------------------------------------------------------


Ιστορικά Αρχεία 1993
Σεμινάριο για Διευθυντικά Στελέχη Επιχειρήσεων
Ομιλητής: Σπύρος-Πήτερ Γούδας
Atilla Varga

Σεμινάριο για Διευθυντικά Στελέχη ΕπιχειρήσεωνΑπρίλιος 1993  
Ομιλητής: Σπύρος-Πήτερ Γούδας   
Παρουσίαση του κ. Σπύρος Πήτερ Γούδας από τον Atilla Varga,  

Κυρίες και Κύριοι,

Atilla Varga Σεμινάριο για Διευθυντικά Στελέχη ΕπιχειρήσεωνΑπρίλιος 1993

Σήμερα έχουμε μαζί μας τον Πρόεδρο της Goudas Foods & Investments Inc κ. Πήτερ Γούδα, ο οποίος θα σας μιλήσει για πολλά ενδιαφέροντα πράγματα γύρω από τη λειτουργία των επιχειρήσεων, που θα τα βρείτε πολύ βοηθητικά για την επιτυχία σας ως ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων.

Ο κ. Γούδας κατόρθωσε να πραγματοποιήσει μια απίστευτα επιτυχημένη επιχειρηματική καριέρα από τότε που ήρθε στον Καναδά.

Ερχόμενος από την Ελλάδα πριν από 25 χρόνια, χωρίς καμία γνώση Αγγλικών ή διεθνούς εμπορίου και χωρίς καμιά οικονομική ενίσχυση, αντιμετώπισε δύσκολες στιγμές στην αρχή και έμεινε χωρίς στέγη.

Όμως γρήγορα βρήκε δουλειά και άρχισε να αποταμιεύει μερικά χρήματα. Από το 1969 έχει ξεκινήσει τη λειτουργία μιας επιχείρησης που συνέχισε να μεγαλώνει επιτυχώς μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 70.

Δυστυχώς όμως μια παγωμένη νύχτα που έφευγε από το εργοστάσιό του έπεσε σ’ ένα κομμάτι πάγου και διέλυσε το κόκκαλο του ποδιού του. Έτσι αναγκάστηκε να παραμείνει στο νοσοκομείο για τρεις μήνες και μέχρι να βγει η επιχείρησή του είχε σχεδόν πτωχεύσει.

Ο κ. Γούδας κατάφερε να ξαναφτιάξει την εταιρεία του από την αρχή.

Σήμερα η Goudas Foods διαθέτει εκατοντάδες υπαλλήλους και περισσότερα από 350 διαφορετικά προϊόντα, τα οποία όλοι γνωρίζετε και βλέπετε να πωλούνται από καταστήματα τροφίμων και προμηθευτές διαφόρων εθνικοτήτων.

Θα ήθελα να σας δείξω μερικά δείγματα από τα προϊόντα του κ. Γούδα, -φυσικά δεν μπορώ να σας δείξω όλα γιατί θα χρειαζόταν να είμαστε εδώ ακόμα δυό μέρες- έχω όμως μερικά μαζί μου σήμερα όπως το πασίγνωστο ρύζι Goudas, διάφορα είδη αναψυκτικών όπως Pina Colada, σαρδέλες σε σάλτσα τομάτας, corned beef, διάφορες σάλτσες όπως την Magic Sauce, για βοδινό, κοτόπουλο ή χοιρινό, όσπρια και πολλά άλλα.

Η ιστορία του κ. Γούδα είναι μια πραγματική επιτυχία.
Σήμερα είναι ένας από τους πιο γνωστούς προμηθευτές τροφίμων στον Καναδά.

Πώς τα κατάφερε;
Τι εμπόδια αντιμετώπισε;
Πώς ξεπέρασε αυτά τα εμπόδια;
Ποιός τον βοήθησε και ποιός δεν τον βοήθησε;
Ποια ήταν και ποια είναι η σχέση του με τράπεζες, προμηθευτές, και υπηρεσίες εκτελωνισμού αγαθών;
Πώς εισάγει προϊόντα από τις χώρες του τρίτου κόσμου;  

Ο κ. Γούδας δεν κατάφερε να γίνει επιτυχημένος επιχειρηματίας με το να κάθεται σπίτι και να παρακολουθεί μπέϊζμπολ και χόκεϋ. Δεν δίστασε να αφιερώσει πολλές ώρες στη δουλειά του, 7 μέρες την εβδομάδα, κάνοντας περισσότερες από δύο δουλειές την ίδια στιγμή ή έχοντας και δύο διαφορετικές επιχειρήσεις.

Ήταν δραστήριος, ενθουσιώδης, ήθελε να πετύχει και κατάλαβε πώς πρέπει να λειτουργήσει για να επιτύχει.
Κατάλαβε ότι έπρεπε να μάθει πώς λειτουργεί ο επιχειρηματικός κόσμος και πώς έπρεπε να προσαρμόσει την δική του επιχείρηση στην αγορά.

Και τώρα Κυρίες και Κύριοι, παρακαλώ υποδεχτείτε τον Πρόεδρο και Ανώτατο Διευθυντή της εταιρείας Goudas Foods & Investments Inc. κ. Σπύρος Πήτερ Γούδας.

Η ομιλία του κ. Γούδα κράτησε περίπου δύο ώρες με ερωτήσεις και απαντήσεις σε διευθυντές επιχειρήσεων για θέματα που αφορούν οικονομικούς και τραπεζικούς οργανισμούς.

Η ομιλία δεν μπορεί να δημοσιευτεί στο κοινό γιατί δόθηκε στα πλαίσια σεμιναρίου που υποστηρίχθηκε οικονομικά από τους συμμετέχοντες οργανισμούς.  

Πατήστε εδώ Αγγλικά.

-----------------------------------------------------------------


Τηλεοπτικό Πρόγραμμα CHIR, 28 Μαρτίου 1993
Με αφορμή πρωτοσέλιδη δημοσίευση της
Globe & Mail
Παρουσιαστής: Βασίλης Διαμαντόπουλος
αναφέρεται στον πιο πολυσυζητημένο Eλληνα επιχειρηματία του Καναδά τον Mr. Σπύρος Πήτερ Γούδας

Με αφορμή πρωτοσέλιδη δημοσίευση της Globe & Mail πατήστε εδώ.

Μια ακόμα από τις πρωτοσέλιδες ειδήσεις που την είδαμε την περασμένη Τρίτη 23 Μαρτίου στην Globe & Mail και αναφέρεται στον πιο πολυσυζητημένο Eλληνα επιχειρηματία του Καναδά τον Mr. Σπύρος Πήτερ Γούδας.

Αναμφισβήτητα ο Πήτερ Γούδας φέτος πρέπει να σημείωσε ρεκόρ δημοτικότητας μια και ο Καναδικός Τύπος ασχολείται ασταμάτητα μαζί του.

Πρώτα η Financial Post, λίγες εβδομάδες αργότερα το μεγαλύτερο περιοδικό του καναδικού εμπορίου
Τhe Business Journal και τώρα πάλι στην πρώτη σελίδα η Globe & Mail αυτή τη φορά.

Δεν είναι μικρό πράγμα το ότι ο Καναδικός Τύπος διέκρινε τον πραγματικά άξιο και επιτυχημένο συμπατριώτη μας και είδε σ αυτόν τον Ελληνα μετανάστη που ξεκινάει από το μηδέν που βάζει στόχο να πετύχει και πραγματικά πετυχαίνει.
Είδε τον άνθρωπο που δεν υποκύπτει στις δυσκολίες, αλλά μάλλον δυναμώνει απ αυτές.

Στο πρόσωπο του συμπατριώτη μας αντανακλούν οι προσπάθειες όλων όσων προσπαθούν και πετυχαίνουν.
Κι αυτή τη γεύση της επιτυχίας την απολαμβάνουμε όλοι μας γιατί όλοι οι Ελληνες πραγματικά ατσαλωνόμαστε στις δυσκολίες, όλοι οι Ελληνες δεν το βάζουμε ποτέ κάτω και πραγματικά μεγαλουργούμε.

Συγχαρητήρια στον Peter Goudas, συγχαρητήρια σε όλους τους Eλληνες που αγωνίζονται και πετυχαίνουν και μας κάνουν να νιώθουμε τόσο υπερήφανοι.

------------------------------------------------------------------


Tηλεοπτικό Πρόγραμμα, 26 Οκτωβρίου 1993
«Μουσική Παρέλαση-Ειδήσεις»
Με αφορμή τη βράβευση του Σπύρος Πήτερ Γούδας με το Α΄Βραβείο του πιο Επιτυχημένου Επιχειρηματία του Καναδά
Παρουσιαστής: Βασίλης Διαμαντόπουλος

Tηλεοπτικό Πρόγραμμα «Μουσική Παρέλαση-Ειδήσεις», 26 Οκτωβρίου 1993

πατήστε εδώ.

Στιγμές μεγαλείου και συγκίνησης ένιωσε η ομογένεια την περασμένη εβδομάδα από ένα εξαιρετικό γεγονός που έδωσε ιδιαίτερη λάμψη στην Ελληνική Παροικία του Τορόντο, με επίσημο πρωταγωνιστή και κυριολεκτικά θριαμβευτή τον πιο πολυσυζητημένο Ελληνα επιχειρηματία στον Καναδά, τον κ. Σπύρος Πήτερ Γούδας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που απασχόλησε τον Καναδικό Τύπο ο συμπατριώτης μας κ.Γούδας, μόνο που αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ δημοσιότητας, κερδίζοντας επάξια το πρώτο βραβείο για τις θετικές επιχειρηματικές δραστηριότητές του.

Η νίκη αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία αν ληφθεί υπόψη ότι συνολικά 2 εκατομμύρια επιχειρηματίες απ’ όλο τον Καναδά διεκδικούσαν αυτή την τόσο ζηλευτή τιμητική διάκριση.

Στην τελική αναμέτρηση έφθασαν και βραβεύθηκαν τέσσερις επιχειρηματίες και το Πρώτο Βραβείο απενεμήθηκε στον Σπύρος Πήτερ Γούδας.

Την βράβευση του κ. Γούδα, καθώς και των άλλων επιχειρηματιών παρακολούθησαν πάνω από 500 άτομα στην λαμπρή εκδήλωση που οργάνωσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα Ανάπτυξης επιχειρήσεων.

Επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν ο Πρόξενος του Μεξικού στον Καναδά, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Κίνας και ο Πρόξενος της Ινδίας, ενώ από την Eλληνική Παροικία την εκδήλωση ετίμησαν ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Διαμαντόπουλος με τη σύζυγό του, το CHIR, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι από τον τομέα ενημέρωσης της Ελληνικής παροικίας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης συνεργάτες και πρωτεργάτες της επιχείρησης Goudas Foods, ανάμεσα στους οποίους ήταν και το δεξί χέρι του Σπύρος Πήτερ Γούδας, η κ. Νίκη Σταματάκου με την οικογένειά της.

Στα τελευταία είκοσι χρόνια έχω παρακολουθήσει από κοντά την εξελικτική πορεία του Πήτερ Γούδα και είμαι σε θέση να γνωρίζω αρκετά σημαντικές πτυχές του χαρακτήρα του.

Ομολογώ όμως ότι με κατέπληξε και με συγκίνησε ιδιαίτερα όταν π αρέλαβε αυτό το σημαντικό βραβείο και ζήτησε να το μοιραστεί σε ένδειξη ευγνωμοσύνης με έναν άνθρωπο, τον George Hall, που στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής του φέρθηκε με ανθρωπιά και ο Σπύρος Πήτερ Γούδας δεν το ξεχνά ποτέ.

Η κίνηση αυτή του Σπύρος Πήτερ Γούδας του δίνει ένα ακόμα βραβείο, αυτό της ανθρωπιάς, που κέρδισε αποδεικνύοντας ότι έχει αυτή την υψηλή και θεάρεστη αρετή, που είναι η ευγνωμοσύνη.

Για μια ακόμα φορά ευχόμαστε στον Σπύρο-Πήτερ Γούδα να πηγαίνει πάντα μπροστά και να μην ξεχνά ότι είναι ανάμεσα στα λίγα θετικά πρότυπα προς μίμηση από άλλους νέους ανθρώπους που θα προσπαθήσουν ν’ ανέβουν τη σκάλα της επιτυχίας.

----------------------------------------------------------------------


Τηλεοπτικός Πολυεθνικός Σταθμός CFMT, , Δεκέμβριος 1994
Εκπομπή: "Eδώ που τα λέμε"
Παρουσίαση και Συνέντευξη από το Ελληνικό Πρόγραμμα του CFMT
Παρουσίαση: Κατερίνα Παπαδοπούλου, Χριστίνα Διακουμάκου

Σήμερα, η ιστορία ενός μετανάστη που πέρασε πολλά αλλά στο τέλος πέτυχε.
Πέτυχε το όνειρο μιας ζωής και έτυχε της αναγνώρισης τόσο του κοινού, όσο και του επιχειρηματικού κόσμου.  

MR. GOUDAS: ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ  

Είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας. Η πορεία του μοιάζει όπως όλων αυτών των μεταναστών που ήρθαν με τίποτα στα χέρια και χάρη στις ικανότητές τους έφτιαξαν πολλά.

Το όνομά του το έχετε δει να φιγουράρει σε προϊόντα τροφίμων.
Γνωρίζετε ότι ο Mr. Goudas είναι Έλληνας;  

Τα προϊόντα Mr. Goudas τα βρίσκεις σε κάθε μεγάλο σούπερ μάρκετ του Καναδά και είναι πολύ γνωστά ειδικά μεταξύ των νεοφερμένων Καναδών που ψάχνουν πάντοτε να βρουν κάτι που να θυμίζει την πατρίδα τους.

Ο δρόμος της επιτυχίας δεν ήταν τόσο εύκολος για τον Σπύρου - Πήτερ Γούδα. Χρειάστηκε να περάσουν 27 χρόνια για να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Η ιστορία του για τους περισσότερους από σας είναι γνώριμη αφού κάπως έτσι ήταν και η δική σας. 

Συνέντευξη του Σπύρος Πήτερ Γούδας στη Χριστίνα Διακουμάκου 

«Με δανεικά λεφτά έφυγα από την Ελλάδα κι έφτασα μέχρι το Χάλιφαξ. Και πάλι δανείστηκα λεφτά για νάρθω μέχρι το Τορόντο, οπότε είχα τρεις δυσκολίες. Η πρώτη δυσκολία ήταν ότι δεν είχα χρήματα, η δεύτερη ότι δεν ήξερα τη γλώσσα και η τρίτη δυσκολία ότι δεν ήξερα κανέναν. Είχα τρία αρνητικά στοιχεία εναντίον μου την εποχή που ήρθα.

Έτσι χωρίς λεφτά αναγκάστηκα και κοιμήθηκα για μερικές μέρες στα παγκάκια του City Hall». 

Ο Σπύρος Πήτερ Γούδας είχε μια ιδέα για ν ανοίξει δική του επιχείρηση. Κανένας, όμως δεν μπορούσε να μαντέψει ότι αυτή η ιδέα μια μέρα θα ήτανε τόσο επιτυχημένη.  

«Επειδή δεν έβρισκα τη δουλειά που χρειαζόμουνα, έκανα διάφορες άλλες δουλειές ώσπου μάζεψα ορισμένα χρήματα, και το 1969 δύο χρόνια αργότερα ή από σύμπτωση ή από τύχη αγόρασα ένα εργοστάσιο κι από κει και πέρα ασχολήθηκα και βελτίωσα το τεχνικό τμήμα του ώστε να μπορώ να κάνω κονσερβοποίηση,  εμφιάλωση κ.λ.π.

Άρχισα με ένα προΐόν και εν συνεχεία έβαλα κι άλλα στην ποικιλία των τροφίμων που έχω.
Μετά από 25 χρόνια έφτασα να έχω περισσότερα από 350 προϊόντα, από 120 κράτη σε όλο τον κόσμο και 800 προμηθευτές». 

Οι προσπάθειες του ξεπληρώθηκαν και με το παραπάνω. Πρόσφατα ο Σπύρος Πήτερ Γούδας τιμήθηκε με το βραβείο που αναγνωρίζει τη σκληρή δουλειά του και την επιμονή του στις ιδέες και στα οράματά του.
(Greatest New Canadian Entrepreneur Award, 1993)  

Τι είπε ο Σπύρος Πήτερ Γούδας για το βραβείο:  

 

 

«Ήτανε μεγάλη ευχαρίστηση για μένα, πολλή περισσότερη από ότι μπορούσα να νοιώσω σαν άνθρωπος. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 2 εκατομμύρια επιχειρηματίες απ’ όλον τον Καναδά. Ίσως έτυχε και με βγάλανε ... Δεν μπορεί να είμαι ο καλύτερος απ’ όλους».

«Αισθάνθηκα τόση πολλή υπερηφάνεια που στην αρχή όταν πήγα να πάρω το βραβείο, η πρώτη μου λέξη, παρόλο ότι είχα υπολογίσει να πω άλλα πράγματα μέσα στη συγκίνησή μου ξέχασα το λόγο μου και το πρώτο πράγμα που είπα ήταν ότι  νομίζω ότι άκουσα τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο. Τους έδωσα να καταλάβουν ότι είμαι Έλληνας κι αυτό μ έκανε περισσότερο υπερήφανο από ο,τιδήποτε άλλο». 

Τα προΐόντα Γούδας έχουν γίνει αποδεκτά κι αναγνωρίζονται απ’ όλο τον επιχειρηματικό κόσμο του Καναδά.
Το μυστικό της επιτυχίας του ακούγεται εύκολο, αλλά η εφαρμογή του στην πράξη δηλώνει ακριβώς το αντίθετο.  

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένα ένα μυστικό, ίσως η επιθυμία μου να πετύχω, ίσως όταν είχα έρθει σ’ αυτό το κράτος κι έβλεπα ότι κανένας δεν μου έδινε σημασία, ή επειδή δεν ήξερα και κανέναν, είπα ότι πρέπει να πετύχω, αλλoιώς δεν μπορώ να καθήσω εδώ, ίσως ακόμα επειδή βάζω πολλές ώρες εργασίας... ίσως επειδή δεν ζηλεύω τον συνάνθρωπό μου όταν κάνει κάτι καλύτερο από μένα, μόνο ευχαριστιέμαι και θέλω να πετύχω κι εγώ αυτό που έχει πετύχει ...ίσως επειδή δίνω περισσότερη σημασία σ’ ο,τιδήποτε κάνω εγώ παρά ο,τιδήποτε κάνουν οι άλλες εταιρείες και δεν αντιγράφω τις άλλες εταιρείες, αλλά προσπαθώ να κάνω κάποια δική μου καινοτομία.

Νομίζω ότι όλα αυτά συμβάλουν στο μυστικό, αν μπορεί κανείς να το πει μυστικό της επιτυχίας.
Συγκεκριμένα δεν είναι μυστικό, μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε, αρκεί να το θέλει»

Ο Σπύρος Πήτερ Γούδας είναι παράδειγμα προς μίμηση για όσους έχουν όνειρα και θα ήθελαν να τα δουν μια μέρα να γίνονται πραγματικότητα.  

Πατήστε εδώ για να δείτε το τηλεοπτικό πρόγραμμα στα Ελληνικά.

-------------------------------------------------------------------


AVRA VIDEO PRODUCTIONS, 7 Μαίου 1997

Αναφορά στην εκδήλωση για την συμπλήρωση των 30 χρόνων της εταιρείας "Goudas Foods".
Παρουσίαση-συνέντευξη του Σπύρος Πήτερ Γούδας.
Παρουσιαστής: Βασίλης Αβράμης
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 30 χρόνων της γνωστής εταιρείας τροφίμων Mr. Goudas, οργανώθηκε εκδήλωση-έκπληξη από στελέχη της εταιρίας του πασίγνωστου Έλληνα επιχειρηματία κ. Σπύρος Πήτερ Γούδας.

Στην εκδήλωση παρευρέθη και η μόνη εναπομείνουσα θεία του κ. Σπύρος Πήτερ Γούδας κυρία Αλεξάνδρα, η οποία έχει περάσει τα ογδόντα της χρόνια και ήρθε από τα Γιάννενα και για να ευχηθεί στον ανιψιό της υγεία και πρόοδο.

Η εκδήλωση - που αποτέλεσε έκπληξη για τον Σπύρος Πήτερ Γούδας - οργανώθηκε από τα μέλη της εταιρείας με κύριο συντελεστή το δεξί του χέρι, την κ. Νίκη Σταματάκου που εργάζεται για πολλά χρόνια στην εταιρεία του Σπύρος Πήτερ Γούδας. Λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η ιστορία της εταιρίας και του ιδίου θα αναφερθούμε και πάλι σε προσεχή παρουσίαση.

Μερικά στιγμιότυπα μετά την εκδήλωση για τα 30 χρόνια της εταιρείας Goudas Foods στο υποκατάστημα της γνωστής αλυσίδας τροφίμων Food Basics (Jane & Wilson)

Σπύρος Πήτερ Γούδας δέχεται συγχαρητήρια από τον George Hall

(Τον άνθρωπο που τον βοήθησε σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της επιχειρηματικής του καριέρας και που σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ο Σπύρος Πήτερ Γούδας μοιράστηκε μαζί του το Βραβείο του Καλύτερου Επιχειρηματία που του απενεμήθη από τον Καναδά)

Συγχαρητήρια στον Σπύρος Πήτερ Γούδας από πελάτισσα

«Τα προϊόντα σας είναι υπέροχα και σας εύχομαι να συνεχίσετε για πολλά χρόνια ακόμα.
Σας ευχαριστούμε που τα φέρνετε στον Καναδά από την πατρίδα μας»

Συγχαρητήρια από τη θεία Αλεξάνδρα που ήρθε από τα Ιωάννινα

«Εύχομαι στον ανιψιό μου υγεία και καλή επιτυχία στις δουλειές του.
Εδώ και 30 χρόνια ξεκίνησε από την Ελλάδα, πολύ φτωχός.
Είναι ένα από τα τέσσερα παιδιά του αδελφού μου.
Χαίρομαι πολύ και τον συγχαίρω για την πρόοδό του».

Δυό λόγια από τον πωλητή της Goudas Foods, κ. Θανάση Κοτσίδη

«Τον κ. Γούδα τον γνωρίζω από το 1984 που δουλεύω σαν πωλητής στο ανατολικό τμήμα του Τορόντο. Θα ήθελα να του ευχηθώ καλή επέτειο για τα πρώτα 30 χρόνια της επιχειρηματικής του καριέρας και του εύχομαι πολλά ακόμα χρόνια επιτυχίας».

Βασίλης Αβράμης: Τι πέτυχε όλα αυτά τα χρόνια ο κ. Γούδας, γιατί η ιστορία του είναι γνωστή στην καναδική αγορά και στον καναδικό τύπο από διάφορες δημοσιεύσεις;

Θανάσης Κοτσίδης: Πέτυχε να φέρει 500 περίπου προΐόντα στην αγορά, τα οποία είναι αρίστης ποιότητος και η τιμή τους είναι πολύ φθηνή. Κατόρθωσε κάτι που είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο εμπόριο και κατάφερε να αποκτήσει πλεονεκτική θέση έναντι των μεγάλων εταιριών, των οποίων τα προΐόντα είχαν γίνει γνωστά εδώ και πολλά χρόνια και οι τιμές τους ήταν υπερβολικές.

Κατάφερε να είναι ανταγωνιστικός με προΐόντα φθηνά μεν, αλλά ποιοτικά καλύτερα από αυτά που κυκλοφορούσαν χρόνια στην αγορά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. ΓΟΥΔΑ Βασίλης Αβράμης: Κύριε Γούδα συγχαρητήρια για τα 30 σας χρόνια προσφορά στην καναδική αγορά. Πώς αισθάνεστε σήμερα;

Πήτερ Γούδας: Βασίλη μου, αισθάνομαι πολύ ωραία σήμερα, γιατί αυτό που έγινε ήταν έκπληξη για μένα και απ’ ότι κατάλαβα το έχει σχεδιάσει η Νίκη Σταματάκου, το δεξί μου χέρι στην εταιρία.
Τα τελευταία 20 χρόνια δεν είχα πάει ποτέ σε σούπερμάρκετ να δω πώς φαίνονται τα προΐόντα μας και για πρώτη φορά σήμερα τα είδα επάνω στα ράφια..
Ήταν μεγάλη έκπληξη για μένα να δω όλα αυτά τα προΐόντα που τα βλέπω στο γραφείο μου κάθε φορά που τα βγάζω απ’ τα πακέτα, τα προσέχω, κοιτάω τις ετικέτες τους, τα συστατικά τους, ξέρω από που έρχονται, ποιος τ’ αγοράζει, αλλά ποτέ δεν τάχα δει σε τόσο μεγάλη έκθεση, όπως σ’ αυτό το μαγαζί που τα είδα σήμερα.

Βασίλης Αβράμης: Πώς βλέπετε την καταναλωτική αγορά σήμερα; Υπάρχει κατανάλωση;

Η καταναλωτική αγορά μου το δείχνει και στο γραφείο, δεν χρειάζεται να το δω από τα μαγαζιά, ξέρω τι πουλάμε, σε τι εθνικότητες το πουλάμε και είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος με όλη τη δουλειά που έχουμε κάνει.

Υπάρχει μεγάλη κατανάλωση στην αγορά. Πολύς κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν χρειάζεται να πληρώνει επιπλέον για το όνομα μιας φίρμας, μόνο και μόνο γιατί βρίσκεται εκατό χρόνια στην αγορά, και που μόνο η μάρκα της στοιχίζει τόσο πολύ που είναι δύσκολο ένας πελάτης να την αγοράσει.
Εμείς προσπαθούμε να έχουμε την καλύτερη ποιότητα με την πιο λογική τιμή.

Βασίλης Αβράμης: Ποια είναι η πιο σημαντική περίοδος, ή στιγμή της επιχειρήσεώς σου ύστερα από 30 χρόνια;

Σπύρος Πήτερ Γούδας: Η σημερινή μέρα είναι σταθμός για μένα.

Όταν τελειώσω από δω μετά απ’ αυτό που είδα σήμερα ξαφνικά θα πρέπει ν’ αναλογιστώ αυτά τα τριάντα χρόνια που πέρασαν και να σκεφτώ ποιο θα είναι το μέλλον της εταιρείας από τώρα και στο εξής.

Βασίλης Αβράμης: Έχετε κάνει αλλαγές;
Πήτερ Γούδας: Αλλαγές έχω κάνει, αλλά όλα αυτά τα χρόνια ο πρωταρχικός στόχος μου ήταν και θα συνεχίσει να είναι η ποιότητα.
Βασίλης Αβράμης: Τι σκέπτόσαστε για το μέλλον κ. Γούδα;
Τώρα έχω 523 προΐόντα σε περίπου 3000 καταστήματα στον Καναδά. Να σου πω ότι στα επόμενα 30 χρόνια θα τα κάνω χίλια; Είναι κάτι που δεν μπορώ να το προβλέψω. Αλλά οπωσδήποτε θα κάνω το καλύτερο δυνατό.

Βασίλης Αβράμης: Συγχαρητήρια!

Πατήστε εδώ να δείτε  τον Mike Xatzixristos
Πατήστε εδώ για να δείτε την ιστιοσελίδα του Goudas Foods στα αγγλικά.

 --------------------------------------------------------------------


Αποσπάσματα δημοσιεύσεων σε εφημερίδες των Ανατολικών Ινδιών και του Πακιστάν, July 1997
Πατήστε εδώ για να δείτε Αναμνήσεις από το Caribana
«Λέγομαι Guy Chopping και γεννήθηκα στις Ανατολικές Ινδίες*. Μου είχαν πει ότι ένα συγκρότημα που λεγόταν The Jewels of the Indies είχε πάρει μέρος στο Caribana.

Δεν είχα ακούσει ποτέ πριν το όνομα Caribana και οποιονδήποτε άλλο συμπατριώτη μου είχα ρωτήσει από τις Ανατολικές Ινδίες και το Πακιστάν δεν ήξερε να μου πει τι είναι.

Ήμουνα όμως τυχερός, γιατί εκείνες τις μέρες βρέθηκα στο γραφείο του κ. Σπύρος Πήτερ Γούδας και τον ρώτησα:
«Τι είναι αυτή η παρέλαση που λέγεται Caribana;»
Η Εμπειρία του Σπύρου Πήτερ Γούδα από το Caribana Festival
Καθισμένος στο γρασίδι δίπλα σε κάποιο άγαλμα και παρατηρώντας την εκδίκηση της φύσης άρχισα να σκέφτομαι τη σπατάλη του χρόνου, του κόπου και του χρήματος.
Έχω δει πολλές καταιγίδες στη ζωή μου, (1976) αλλά ποτέ δεν είχα δώσει τόση σημασία, όταν βρεχόταν τα μαλλιά μου, το πρόσωπό μου και τα ρούχα μου.
 Αυτή η βροχή όμως έκανε τα μάτια μου να βραχούν και την καρδιά μου να σπάσει».

Πατήστε εδώ για να δείτε 1975
Πατήστε εδώ για να δείτε 1990
-----------------------------------------------------------------


Τηλεοπτικό Πρόγραμμα Avra Video Productions, 1999
Παρουσιαστής: Βασίλης Αβράμης

Στην ετήσια εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Καναδά,

Βίντεο σχετικά με την Πανηπηρωτική εκδύλωση του 1999.

Παρουσιάζει τον κύριο Σπύρο Γούδα που προσφέρει τα Βραβεία Σπύρου Γούδα (Goudas Awards) στους καλίτερους Έλληνες μαθητές και μαθήτριες.

Σε αυτο το βίντεο μπορείτε να δείτε την πρόεδρο της Πανηπηρωτικής οργάνωσης Ιωάννα Ρίζου.

Ο πρόεδρος της μεγάλης εταιρίας τροφήμων Mr. Goudas κύριος Πήτερ Σπύρος Γούδας, βράβευσε 5 μαθητές και μαθήτριες ηπειρωτικής καταγωγής για την αρίστεια επίδωσή τους στα μαθήματα, το περασμένο Σαββατόβραδο στο
Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο.

Η βράβευση των μαθητών γυμνασιακής εκπαίδευσης εκτώς από την τιμητική πλακέτα συνοδεύεται και από χρηματικό ποσό προσφοράς της ίδιας εταιρίας.

Μετά το καλοσόρισμα από τον παρουσιαστή της βραδιάς Πωλ Νιτσωτόλη, μίλησε η Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Καναδά δίδα Ιωάννα Ρίζου, για την αξία και τους κόπους της εκπαίδευσης.

(Ομιλία Ρίζου)  Κυρίες και κύριοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, και αγαπητά μας παιδιά, καλησπέρα σας!
Με μεγάλη χαρά σας καλοσορίζω στην ετήσια χοροεσπερίδα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Καναδά για την
απονομή βραβείων στους αριστούχους μαθητές και μαθήτριες της Ομοσπονδίας μας.

Συνολικά θα δωθούν 5 βραβεία, τα οποία είναι προσφορά του κυρίου Σπύρος Πήτερ Γούδας και τον ευχαριστούμε θερμά γι’αυτό.
Είναι τιμή μας να βραβεύουμε μαθητές που έχουν δώσει πρωταρχική σημασία στις σπουδές τους, γιατί όπως γνωρίζουμε, οι καλές αποδώσεις απαιτούν πολύ μελέτη, κόπο και χρόνο.

Σύμφωνα με τον Ισοκράτη «της παιδίας οι ρίζες είναι πικρές, αλλά ο καρπός γλυκός». Αξίζουν λοιπόν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους νέους και νέες, καθώς και στις οικογένειές τους, και ιδιαίτερα στους γονείς τους για τη σωστή διαπαιδαγώγιση των παιδιών τους.


Από την πλευρά της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Καναδά, θεωρεί έναν από τους βασικούς της στόχους την επιμόρφωση, την προσέγγιση της νεολαίας μας. Πιστεύουμε ότι τέτοιες εκδηλώσεις προωθούν την παιδία, ενθαρρύνουν τη νεολαία μας να λάβει ενεργά μέρος στα κοινά, εξασφαλίζοντας έτσι τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που από τους αρχαιότατους χρόνους ήταν δεμένη με τη δίψα για τη μάθηση.

Για άλλη μια φορά θα ήθελα νε ευχαριστήσω όλους σας που τιμήσατε με την παρουσία σας την σημερινή βραδιά, και να σας ευχηθώ καλή διασκέδαση! Επίσης, καλή πρόοδο σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες! Και θέλω να κλείσω με μια φράση του Αριστοτέλη: «Αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβερνήσεως του ανθρώπου πρέπει να έχουν πειστεί πως η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων».
 Ευχαριστώ!

(Βασίλης Αβράμης) Επακολούθησε παρουσίαση ηπειρωτικών χορών από μικρά ηπειρωτόπουλα, με τις τοπικές ενδυμασίες,  μουσική του τόπου, και τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

(Βασίλης Αβράμης) Μετά τ’αύτα ο παρουσιαστής της βραδιάς κάλεσε τους μαθητές και μαθήτριες να παραλάβουν την τιμητική πλακέτα παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στον Καναδά, τον Υπουργό της Ελληνικής Παίδείας στον Καναδά, και άλλων επισήμων παρευρισκομένων.

(Πωλ Νιτσωτόλης)
Τώρα θα ήθελα να καλέσω τον Γενικό Πρόξενο να δώσει ένα από τα βραβεία, και θα ήθελα να καλέσω τον Δημήτρη Σίμο. Ο Δημήτρης πηγαίνει στο Sir John A. MacDonnald, είναι πολύ καλός στις Σπουδές Υπολογιστών και στη Φυσική.

Το επόμενο βραβείο θα δωθεί από τη Μαρίνα Παπαγιαννοπούλου και θέλω να καλέσω τη Βίκη Σίμου να έρθει εδώ.

Η Μαρίνα Παπαγιαννοπούλου είναι 6 φορές νικήτρια χρυσού μεταλλίου στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κολύμβισης, από το 1959 έως το 1964, έχει αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, καθώς και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Τορόντο, και τώρα διδάσκει Ιστορία και Γεωγραφία σε Καναδικό γυμνάσιο στο Τορόντο και είναι ηπειρώτισσα από τα Γιάννενα.
Η Βίκη Σίμου πηγαίνει στο Sir John A. MacDonnald λύκειο και οι καλύτερες αποδώσεις της είναι στις Σπουδές Εμπορίου (Μάρκετινγκ) και στα Γαλλικά.

Το επόμενο βραβείο θα δωθεί από την Ελένη Καβούκη.
Η Ελένη Καβούκη είναι μέλος της Ελληνικής Κοινότητας και δουλεύει στο Σύλλογο Μορφωτικών Συμβούλων και Εμπειρογνώμων.

Θα ήθελα να καλέσω τη Βανέσσα Κωστούλα να έρθει εδώ.
Η Βανέσσα πηγαίνει στο σχολείο του  Dr. Norman Bethune και είναι πολύ καλή στα Μαθηματικά καθώς και στην Ανάλυση Συστημάτων και Σχεδίου.

Σπύρος Πήτερ Γούδας
Το τελευταίο βραβείο θα δωθεί από τον κ. Πήτερ Σπύρο Γούδα, που είναι ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής της Goudas Foods Products που παράγει πάνω από 500 προιόντα απ’όλον τον κόσμο και εξυπηρετεί πάνω από το 80% του πολυεθνικού πληθυσμού του Καναδά.
Μερικά από αυτά τα προιόντα βρίσκονται στα τραπέζια σας και τα έχετε ήδη δοκιμάσει.

Οι γονείς του κυρίου Σπύρος Πήτερ Γούδας κατάγονταν από την πόλη Γραμμένο κοντά στα Γιάννενα.

Ο ίδιος έφτασε στον Καναδά το 1967, τη χρονιά της εκατοστής επετείου του Καναδά, χωρίς καθόλου λεφτά, συγγενείς ή φίλους, και δεν μίλαγε ούτε μιά λέξη αγγλικά. Παρ’όλα αυτά, τα τελευταία 33 χρόνια στον Καναδά κατάφερε να ιδρύσει μια εταιρία αξίας πολλών εκατομμυρίων που έχει οργανωθεί σε όλον τον κόσμο.

Το 1993, ο κύριος Γούδας έλαβε το βραβείο του Επιχειρηματία της Χρονιάς από την Καναδική Κυβέρνηση.
Αυτό το βραβείο απονέμετε σε άτομα με τα ακόλουθα κριτήρια:

· Το άτομο που δημιούργησε τη δική του εταιρία
· Το άτομο που έχει επιδείξει υψηλό επίπεδο καινοτομίας
· Το άτομο που έχει αποτελέσει επιρροή στην βιομηχανία
· Το άτομο που έδωσε πίσω στην κοινότητα


Είναι μεγάλο προνόμια για την κοινωνία μας να έχουμε έναν τόσο σπουδαίο χορηγό, όχι μόνο για την γενναιόδωρη
συνεισφορά του, αλλά επειδή είναι και ηπειρώτης επίσης.

Θα ήθελα να καλέσω τον Πήτερ Γούδα να παρουσιάσει το επόμενο βραβείο.
Αυτό το βραβείο θα δωθεί στην Ελένη Χασιώτη, που πηγαίνει στο Sir John A. MacDonnald και μου θυμίζει μερικούς από τους δικούς μου βαθμούς στην Επιστήμη Υπολογιστών: 99%.

Μετά την παρουσίαση των βραβείων έβγαλε λόγο ο κύριος Πήτερ Σπύρος Γούδας.

--------------------------------------------------------------- 


Τηλεοπτικό Πρόγραμμα Greek Odessy Television Program


Mr. Goudas Awards 2001

Πατήστε εδώ awards 2001 video1

Πατήστε εδώ awards 2001 video 2

Πατήστε εδώ awards 2001 video 3

----------------------------------------------------------------------


Τηλεοπτικό Πρόγραμμα Avra Video Productions,
Ειδήσεις - 18 Φεβρουαρίου 2001
Παρουσιαστής: Βασίλης Αβράμης
Με αφορμή δημοσίευση της Toronto Star με τίτλο “Διαλέγοντας τις Καλύτερες Γεύσεις του πολυεθνικού Καναδά
ο κ. Σπύρος Πήτερ Γούδας κονσερβοποίησε τη διεθνή κουζίνα» (Getting the goods from Toronto’s tastes,
Mr. Goudas has ethnic foods in the can)


------------------------------------------------------------------

Εφημερίδα «Ελληνικός Τύπος»

Δημοσίευση της Toronto Star 5 Φεβρουαρίου 2001
Επιμέλεια Σελίδας Ασπασία Κουρτεσιώτη

Σήμερα η Goudas Foods, μιά αυτοκρατορία πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων παράγει 600 είδη τροφίμων που συμπεριλαμβάνουν κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, αλεύρι, τροπικούς χυμούς, λάδι για μαγείρεμα, ζυμ±ρικά κι ακόμα, εμφιαλωμένο νερό.

Τα προϊόντα της εταιρίας διατίθενται από 21 γνωστές αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων - από το Loblaws μέχρι το Food Basics - που βρίσκονται διάσπαρτα σ’ ολόκληρο τον Καναδα.
Επιπλέον η εταιρία πουλάει προϊόντα της σε 3000 καταστήματα τροφίμων που λειτουργούν ανεξάρτητα.

Εφημερίδα «Ελληνικός Τύπος» Ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 2001
Δημοσίευση της Toronto Star 5 Φεβρουαρίου 2001 Επιμέλεια Σελίδας Ασπασία Κουρτεσιώτη

Διαλέγοντας τις καλύτερες γεύσεις από τον πολυεθνικό Καναδά

Ο Σπύρος Πήτερ Γούδας «κονσερβοποίησε»τη Διεθνή Κουζίνα

Ο Πήτερ Γούδας μπορεί να ξεχωρίσει με μια ματιά έναν Φιλιπινέζο από έναν Ινδονήσιο κι έναν Αφρικάνο από έναν Καραϊβικανό, εκτός αυτού ξέρει και ποιες είναι οι γευστικές τους προτιμήσεις – γνώση που αποκόμισε μέσα σε 32 χρόνια παρατήρησης του αυξανόμενου πολυεθνικού πληθυσμού του Τορόντο.
Είναι μια ικανότητα που δεν είχε όταν πρωτοήρθε σαν νέος μετανάστης απ’ την Ελλάδα στον Καναδά και άνοιξε ένα κατάστημα τροφίμων στο Kensington Market.

“Δεν είχα δεί ποτέ στη ζωή μου μάνγκο ή γκουάβα», λέει ο 58χρονος επιχειρηματίας, φέρνοντας στη μνήμη του κάποιους πελάτες του από τις Δυτικές Ινδίες που του ζητούσαν να φέρει αυτά τα φρούτα στον Καναδά.

Το επόμενο «φρούτο» που μου ζήτησαν ήτανε πράσινες, άγουρες μπανάνες. «Νάτες εδώ είναι», τους είπα, δείχνοντας τις κίτρινες μπανάνες που είχα μπροστά μου, αλλά με μεγάλη μου έκπληξη άκουσα ότι ήθελαν «πράσινες, άγουρες μπανάνες για να τις βράσουν».

«Αυτή ήταν η αφορμή που μ’ έκανε να καταλάβω ότι οι νεοφερμένοι Καναδοί δεν πολυενδιαφέρονταν για μπριζόλα με πατάτες, αλλά γι’ αυτά που είχαν συνηθίσει να τρώνε στην πατρίδα τους.

«Εντάξει» τους είπα, «εγώ θα σας τις φέρω, αλλά όταν τις βράσετε να μου φέρετε κι εμένα λίγο να δοκιμάσω».

Η μελέτη του για τις διατροφικές συνήθειες του ολοένα αυξανόμενου πολυεθνικού πληθυσμού του Καναδά είχε αρχίσει.
Το 1971 άρχισε να εντοπίζει τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού αυτού, εισάγοντας και πακετάροντας διάφορες ποικιλίες ρυζιού, μπαχαρικών και φασολιών, ενώ λίγο αργότερα πούλησε το κατάστημα στο Kensington.

Σήμερα η Goudas Foods, μιά αυτοκρατορία πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων παράγει 600 είδη τροφίμων που συμπεριλαμβάνουν κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά, αλεύρι, τροπικούς χυμούς, λάδι για μαγείρεμα, ζυμαρικά κι ακόμα, εμφιαλωμένο νερό.

Τα προϊόντα της εταιρίας διατίθενται από 21 γνωστές αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων - από το Loblaws μέχρι το Food Basics - που βρίσκονται διάσπαρτα σ’ ολόκληρο τον Καναδα.

Επιπλέον η εταιρία πουλάει προϊόντα της σε 3000 καταστήματα τροφίμων που λειτουργούν ανεξάρτητα.

Η πλειοψηφία των προϊόντων προορίζεται για τα διατροφικά γούστα των μεταναστών που κατάγονται από τις Δυτικές Ινδίες, την Κίνα, τη Νότιο Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, και σε πολλούς απ’ αυτούς αρέσει να δοκιμάζουν και φαγητά διαφορετικών εθνικοτήτων.

Ο Σπύρος Πήτερ Γούδας δεν αναφέρει ακριβείς αριθμούς για τις πωλήσεις της εταιρίας του.
Δηλώνει όμως ότι διακινεί 2 εκατομμύρια κιλά ρυζιού μέσα σε μια βδομάδα και οι 32 ποικιλίες του, αντιπροσωπεύουν το 10% των πωλήσεων της επιχείρησης.
«Λόγω των υψηλών ποσοτήτων διακίνησης, έχω δέκα φορές περισσότερη αγοραστική δύναμη για κάθε προϊόν, έτσι το κόστος μεταφορικών των προϊόντων που τροφοδοτούν τις αλυσίδες των σούπερ-μάρκετ είναι χαμηλότερο» διευκρινίζει ο πόλος έλξης της διεθνούς κουζίνας.

ΔΙΑΚΙΝΕΙ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΙΛΑ ΡΥΖΙ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Οπως λέει ο Terry Buckley, πρώην ανώτατος αντιπρόεδρος της αλυσίδας τροφίμων Price Chopper, που προωθεί τα προϊόντα της Goudas Foods στα περισσότερα από τα 53 καταστήματα της στο Οντάριο, «ο Σπύρος Πήτερ Γούδας δημιούργησε μια γιγιαντιαία επιχείρηση ξεκινώντας από το μηδέν».

Είδη τροφίμων που κάποτε θεωρούνταν εξωτικά καταλαμβάνουν τώρα άφθονο χώρο στα ράφια των μεγάλων σουπερ-μάρκετ με την ετικέτα της Goudas Foods, αλλά και των ανταγωνιστών της Grace και Unico.

«Κάθε κατάστημα έχει ένα τμήμα πολυεθνικών τροφίμων που το διαθέτει ανάλογα με την ποικιλία των εθνικοτήτων που απαρτίζουν το καταναλωτικό κοινό κάθε περιοχής, λέει ο Buckley. «Σε μια αγορά όπως το Chatham ή το North Bay, το τμήμα αυτό θα καταλαμβάνει περίπου το 5% των προιόντων του καταστήματος.
Στο Τορόντο όμως, το ποσοστό θα είναι περίπου 20 με 25 τοις εκατό.

Και εάν ο διευθυντής ενός καταστήματος χρειάζεται βοήθεια για να αποφασίσει ποια είδη τροφίμων να προτιμήσει, η εταιρία Goudas είναι πρόθυμη να βοηθήσει.
«Ορισμένες εταιρίες παραγέλλουν τα ίδια είδη τροφίμων για όλα τα καταστήματά τους ανεξάρτητα από την περιοχή που βρίσκονται.

Αλλά ο κ. Γούδας πιστεύει ότι «αυτό είναι μεγάλο λάθος». Ο ίδιος δεν εμπιστεύεται σχεδιαγράμματα και παραστατικούς χάρτες αλλά θεωρεί ότι η έρευνα της αγοράς πρέπει να γίνεται επί τόπου.

«Μπορείς να δεις ολοκληρωμένη την εικόνα μιας γειτονιάς από το χώρο στάθμευσης του δημοτικού σχολείου της αν παρατηρήσεις τα παιδιά όταν σχολάνε. Φυσικά, με την προϋπόθεση ότι καταλαβαίνεις τη διαφορά μεταξύ ενός μαύρου από την Καραϊβική και ενός μαύρου από την Αφρική, ή μεταξύ ενός Ινδονήσιου και ενός Φιλιπινέζου.

Μπορώ να ξεχωρίσω από δέκα μέτρα μακριά, αν κάποιος είναι από τη Γκάνα ή από τη Γκουϊάνα».

Ο Σπύρος Πήτερ Γούδας δεν περνάει πια τον καιρό του σε χώρους στάθμευσης, αλλά το κάνει το προσωπικό του.

Αυτό που ο ίδιος κάνει ακόμα είναι να επισκέπτεται τα πολυεθνικά εστιατόρια του Τορόντο, ψάχνοντας για νέες συνταγές και ιδέες, χωρίς ποτέ να παύει να ενημερώνεται για τις αλλαγές του πληθυσμού της πόλης και να τροποποιεί τα είδη του μόλις αλλάξει ο εθνικός χαρακτήρας μιας γειτονιάς.

«Παραδοσιακά, το 90% των κατοίκων της περιοχής Jane και Finch ήταν Τζαμαϊκανοί.
Εδώ κι αρκετό καιρό όμως έχουν αρχίσει να αλλάζουν συνοικία, είτε γιατί απέκτησαν καλύτερη δουλειά ή τα παιδιά τους έχουν αρχίσει να εργάζονται κι αυτά και μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν τα έξοδα μιας ακριβότερης συνοικίας.

Τώρα το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων της περιοχής είναι από τη Σριλάνκα και τη Σομαλία και οι γευστικές προτιμήσεις τους είναι διαφορετικές.
Το Woodbridge που ήταν κάποτε μια περιοχή καθαρά ιταλική, τώρα έχει πολλούς Κινέζους, μετανάστες από την Καραϊβική και τις Ινδίες, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η αλλαγή πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στα ράφια των καταστημάτων».

Η επιτυχία του Σπύρος Πήτερ Γούδας είναι ακόμα πιο αξιοθαύμαστη, αν λάβει κανείς υπόψη την άφιξή του στον Καναδά το 1967, χωρις καμιά ένδειξη της μελλοντικής του φήμης.

Οταν μια πολλά υποσχόμενη δουλειά στο μηχανολογικό κλάδο έδειξε ότι δεν είχε ρεαλιστικές βάσεις, ο 25χρονος Αθηναίος βρέθηκε να κοιμάται στα παγκάκια της πλατείας Nathan Philips Square και να πλένει αυτοκίνητα για να επιβιώσει.

Ομως ο άνθρωπος πίσω από το όνομα της ετικέτας δεν αναπαύεται στις δάφνες του.
Στην πραγματικότητα δεν αναπαύεται καθόλου.
Αν και το προσωπικό της Goudas Foods, που συμπεριλαμβάνει την για 22 χρόνια σύζυγό του Barbara και τον 21χρονο γιο του Πάνο, διαθέτει αρκετές ικανότητες, ο Πήτερ Γούδας συμπληρώνει συνήθως τις 15 ώρες εργασίας στα απέριττα γραφεία της εταιρείας του κοντά στη διασταύρωση Keele St. και Steeles Ave.

ΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ

Ο Σπύρος Πήτερ Γούδας ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ 15 ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

Σε μια γωνιά του γραφείου του βρίσκεται ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που χρησιμοποιεί για την ταξινόμηση των τροφίμων από όλο τον κόσμο. Πιο πάνω μια οθόνη τηλεόρασης διατηρεί σε φακέλλους τις λειτουργίες συσκευασίας των διαφόρων ειδών ρυζιού που γίνεται στο πίσω μέρος του κτιρίου των 250.000 τετραγωνικών ποδιών.

Μια απ’ τις λίγες εικόνες που προσφέρει το γραφείο είναι ο καφέ δερμάτινος καναπές, που ο Πήτερ Γούδας χρησιμοποιεί για να κλέβει που και που λίγα λεπτά ύπνου, ενώ μια άλλη είναι οι κορνίζες με φωτογραφίες από τα ελληνικά νησιά που επισκέφθηκε, όταν έκανε τις τελευταίες διακοπές του στην Ελλάδα το 1989, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Το λιτό περιβάλλον συμπληρώνουν με την πληθωρική παρουσία τους η Ιρμα και η Κούκλα, ένα μαύρο ιρλανδέζικο setter κι ένα άσπρο γαλλικό poodle, δυό σκυλίτσες που ακολουθούν πιστά τον Πήτερ Γούδα σε κάθε του κίνηση.

Ερευνητικό βλέμμα, αποφασιστικό σαγόνι είναι φανερά σημάδια της αφοσίωσης του στην αναζήτηση των τέλειων συστατικών για τα προϊόντα που φέρουν τ’ όνομά του.
«Δοκιμάζω κάθε προϊόν εγώ ο ίδιος εκατό φορές πριν να βγει στην αγορά, δηλώνει. «Οταν κάποιος αγοράσει κάτι με την ετικέτα Γούδας, αγοράζει Rolls Royce. Τίποτα λιγότερο».
Οι υπάλληλοι των γραφείων της Goudas Foods καλούνται να πάρουν μέρος σε γεύματα και δείπνα προτού ένα προϊόν αποκτήσει την τελική έγκριση.
«Εάν σ’ όλους αυτούς τους ανθρώπους αρέσει, τότε ξέρουμε ότι είναι καλό» λέει ο Πήτερ Γούδας.

Η εταιρία απασχολεί 300 άτομα σε τέσσερα σημεία της επαρχίας του Οντάριο, που εκτελούν όλες τις λειτουργίες της επιχείρησης και επιπλέον το πακετάρισμα προϊόντων, όπως καναδικά όσπρια, δημητριακά, πατάτες και αλεύρι.

Εχοντας συλλάβει το νέο χρώμα του πολυεθνικού χαρακτήρα της πόλης, ο κ. Γούδας κονσερβοποιεί τώρα και προπαρασκευασμένα φαγητά για τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στον Καναδά: πατάτες και φασόλια γιαχνί ελληνικού στυλ, και ρύζι αρωματισμένο με καρύκευμα από τα αγαπημένα φαγητά της Καραϊβικής.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Γούδας έχει απορρίψει πολλές προτάσεις να διαθέσει τις μετοχές του στο χρηματιστήριο αρνούμενος να δώσει ισχύ σε συμβούλιο μετόχων.

Τελευταία όμως, έχει αρχίσει να το ξανασκέφτεται. «Μ’ έχουν προσεγγίσει πολλές φορές πολυκαταστήματα των ΗΠΑ που ενδιαφέρονται να προωθήσουν τα προϊόντα μου, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζονται εκατομμύρια δολλάρια.

Το να βάλεις τις μετοχές σου στο χρηματιστήριο είναι κάποια λύση».

Αλλά κάτι τέτοιο θα χρειαστεί τουλάχιστον δυό χρόνια διαπραγματεύσεων και ως τότε ο βασιλιάς των πολυεθνικών εδεσμάτων στοχεύει σε πολλά ακόμα επιτεύγματα: «έχω εκατό νέα προϊόντα στο μυαλό μου», λέει.

Είμαι πιο απασχολημένος από ποτέ αλλά και πιο χαρούμενος, γιατί τώρα γνωρίζω τόσα πολλά για τους ανθρώπους και τις γευστικές τους προτιμήσεις».

Πατήστε εδώ να ακούσετε αυτό το άρθρο, όπως το ερμηνεύει με το δικό του τρόπο
ο Βασίλης Διαμαντόπουλος από τον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό CHIR.
-------------------------------------------------------------- 


ΠΡΟΪΟΝΤΑ MR. GOUDAS

πώς γίνονται οι διαφημίσεις στο ραδιοφωνικό σταθμό στα ελληνικά.
Goudas rice is very nice take my advice and buy Goudas rice Το πρώτο προϊόν της εταιρίας Mr. Goudas, που έχει γίνει πασίγνωστο στην Καναδική καταναλωτική αγορά από το 1969.
Το καλύτερο ρύζι του κόσμου έχει το όνομα: Mr. Goudas

------------------------------------------------------------------


Ημερομηνία 2002 Εφημερίδα «EVDOMADA»
Νέα της Goudas Foods

Όταν μια εταιρεία που τροφοδοτεί την αγορά με ένα συγκεκριμένο είδος προϊόντων δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα και στις προτιμήσεις των καταναλωτών, βλέπει ως επακόλουθο την αύξηση της ζήτησης των προϊόντων της και οικονομική άνοδο.
Αυτό ακριβώς συνέβη με την Goudas Foods στο τέλος της δεκαετίας του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Η εταιρεία άρχισε συνεργασία με εργοστάσια παραγωγής σε πολλές χώρες του κόσμου όπως την Ταϊλάνδη, το Πακιστάν, την Ινδία, τη Μαλαισία, την Κίνα, τη Βραζιλία, την Κόστα Ρίκα, την Ουρουγουάη, το Περού, το Άϊβορυ-Κόουστ, τη Σριλάνκα, την Ελλάδα και τον Καναδά επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις της και μεταφέροντας την έδρα της από το νότιο Τορόντο στο βόρειο σε ένα χώρο με πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.

Τέτοια εκπληκτική επιτυχία και ανάπτυξη δεν μπορούν να μείνουν για πολύ καιρό στην αφάνεια. Τον Οκτώβριο του 1993, ο Σπύρος-Πήτερ Γούδας κέρδισε το Βραβείο του Καλύτερου Νέου Καναδού Επιχειρηματία σε μια λαμπρή τελετή που έγινε στο Toronto Westin Harbour Castle Hotel.

Το βραβείο του απονεμήθηκε από το Καναδικό Συμβούλιο Εθνικών Επιχειρήσεων και Επαγγελματικών Οργανισμών του Τορόντο (National Council of Ethnic Canadian Business and Professional Associations -Toronto Chapter-) και την Federal Business Development Bank (Ομοσπονδιακή Τράπεζα Ανάπτυξης Επιχειρήσεων).

Η πιο σημαντική στιγμή της βραδυάς ήταν εκείνη κατά την οποία ο ομιλητής παρουσίασε το νικητή τονίζοντας ότι "...ο Σπύρος-Πήτερ Γούδας εισάγει, προετοιμάζει και συσκευάζει 350 προϊόντα διεθνώς, τα οποία διανέμει σε πολλές εταιρείες αλυσίδας καταστημάτων τροφίμων στον Καναδά..... και συντελεί στη βελτίωση του κοινωνικού συνόλου προσφέροντας αξιόλογες συνδρομές σε διάφορες εθνικότητες, ενισχύοντας κοινοτικές εκδηλώσεις και σχολικές αποφοιτήσεις, βοηθώντας γηροκομεία και υποστηρίζοντας οικονομικά διάφορα εθνικά ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα".

Ανεβαίνοντας στο βήμα για να παραλάβει το βραβείο του ο Σπύρος Γούδας είπε χαριτολογώντας, ότι ενώ σηκωνόταν από τη θέση του άκουσε κάπου στο βάθος του μυαλού του τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.

Φυσικά, αυτός ήταν ο έξυπνος τρόπος που διάλεξε να χρησιμοποιήσει για να δηλώσει τη χώρα της καταγωγής του και να δείξει ότι αν και δεν είναι από το Περού ή το Πακιστάν όπως νομίζουν μερικοί- είναι Έλληνας μετανάστης.

Κατά την ομιλία του ευχαρίστησε όλους τους προμηθευτές του, την τράπεζα του, τους υπαλλήλους του και τα εκατομμύρια των καταναλωτών που αγοράζουν τα προϊόντα του.

Στη συνέχεια μιλώντας για το ατύχημα του 1979 - είχε γλυστρήσει σ' ένα κομμάτι πάγου και διέλυσε το κόκκαλο του ποδιού του που παραλίγο να του κοστίσει ολόκληρη την επιχείρησή του, αναφέρθηκε στη γνωριμία του με έναν άνθρωπο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη ζωή του.

Ήταν ο George Hall, o δημοτικός επίτροπος που είχε στείλει η κυβέρνηση για να κατασχέσει το εργοστάσιό του εξ' αιτίας φορολογικών οφειλών.

«Νόμισα ότι ήρθε το τέλος του κόσμου», είπε ο κ. Γούδας περιγράφοντας με απλότητα τα συναισθήματα εκείνης την ημέρας, «αλλά ο άνθρωπος αυτός κάθησε μαζί μου, μου μίλησε και τέλος μου έδωσε κουράγιο να παλαίψω για να κρατήσω την επιχείρησή μου ...14 χρόνια μετά είναι ένας πολύ καλός μου φίλος που με βοήθησε να γίνω αυτό που είμαι σήμερα».

Καταπλήσσοντας όλους τους παρευρισκομένους ο Σπύρος Γούδας ζήτησε από τον George Hall να 'ρθει κοντά του και να μοιραστεί το βραβείο μαζί του "θα ήθελα να μοιραστείς αυτό το βραβείο μαζί μου. Μαζί πετύχαμε."

Ήταν μια πολύ φορτισμένη σε συγκίνηση στιγμή που απέδειξε για μια ακόμα φορά την γεναιοδωρία του Σπύρου Γούδα.

Ο George Hall, στα 72 του χρόνια τότε, ακουμπώντας στο μπαστούνι του ανέβηκε αργά πάνω στο βήμα, και με δάκρυα στα μάτια είπε: "Εάν εδώ μέσα ήταν δικαστήριο, και μου ζητούσαν να περιγράψω τον άνθρωπο αυτόν θα ήμουν πανευτυχής γιατί γνωρίζω όλες τις όμορφες πτυχές του χαρακτήρα του.

Είμαι πολύ χαρούμενος – δεν περίμενα να κληθώ εδώ για να συγχαρώ εσένα, καθώς και αυτούς που σε επέλεξαν για την σοφία που τους διακρίνει."

Η επιλογή του νικητή έγινε με τα ακόλουθα κριτήρια:

1. Ο επιχειρηματίας θα έπρεπε να είναι αυτοδημιούργητος -όσο γι' αυτό τα λόγια είναι περιττά γιατί είναι γνωστό το ξεκίνημά του.

2. Ο επιχειρηματίας θα έπρεπε να έχει επιδείξει ένα βαθμό εφευρετικότητας, πράγμα για το οποίο ο κ. Γούδας υπερείχε σαφώς - τα προϊόντα που εισήγαγε στην καναδική αγορά όπως το jack fruit, η παπάγια, η γκουάβα και πολλά άλλα δεν είχαν ποτέ πριν συσκευαστεί ή παραχθεί ή διανεμηθεί στον Καναδά.

3. Ο επιχειρηματίας που θα άξιζε να τιμηθεί θα έπρεπε να είχε επηρεάσει τον τομέα του - και εδώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Goudas Foods έχει προκαλέσει τεράστια επιρροή στην βιομηχανία τροφίμων.
΄Οταν ξεκίνησε ο Γούδας την επιχείρησή του, τα Καναδικά σούπερ μάρκετ δεν ήταν καθόλου έτοιμα να δεχθούν τα προϊόντα που πρόσφερε. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να πεισθούν ότι αξίζει να τα προωθήσουν.

4. Τέλος, ο νικητής θα έπρεπε να έχει ωφελήσει το κοινωνικό σύνολο, που και σ' αυτή την περίπτωση γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί οι κριτές επέλεξαν τον Σπύρο-Πήτερ Γούδα. Οι πολυάριθμες δραστηριότητές του προς όφελος του κοινωνικού συνόλου είναι γνωστές - ενίσχυση του διαγωνισμού της Miss Black Ontario, ενίσχυση ραδιοφωνικών προγραμμάτων όπως τα CHIR και CHIK, διοργάνωση χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων για παιδιά, ενίσχυση σχολικών αποφοιτήσεων, προσφορές σε γηροκομεία και σε πολυάριθμους μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς όπως St.Vincent - Grenadines Association of Toronto, Jamaican Canadian Association, Guyanese Heritage and Cultural Association, Beverley Mascoll Community Foundation, The Hellenic Home for the Aged, και πολλούς άλλους.

Η απονομή του βραβείου του Καλύτερου Επιχειρηματία της Χρονιάς έκανε τον Σπύρο Γούδα που χρησιμοποίησε σωστά όλη αυτή τη δημοτικότητα, ακόμα καλύτερο, "Μετά από προσεκτική μελέτη," λέει, "αποφάσισα να βελτιώσω ακόμα πιο πολύ την ποιότητα των προϊόντων μου και να προσπαθήσω να τα κάνω ακόμα καλύτερα απ' ότι ήδη ήταν."

Αποφάσισε ότι έπρεπε κάθε τι που παρήγαγε να είναι τέλειο, όχι μόνο από την πηγή του, αλλά ακόμα και στον τρόπο συσκευασίας και κονσερβοποίησης.
"Καθοδήγησα τους ανθρώπους μου που είναι αρμόδιοι για τον ποιοτικό έλεγχο λέγοντάς τους ότι από δω και πέρα τίποτε λιγότερο από το τέλειο δεν αξίζει στα προϊόντα μου."

Είναι φανερό ότι οι καταναλωτές είναι οι αληθινοί κριτές οποιωνδήποτε βελτιώσεων και αυτοί τις αντιλήφθηκαν πολύ γρήγορα.

Έτσι οι πωλήσεις των προϊόντων της Goudas Foods αυξανόταν καθημερινά σαν αντάλλαγμα για όλες τις θετικές αλλαγές.
Πολλά υπερκαταστήματα άρχισαν να αναπτύσουν τμήματα πολυεθνικών τροφίμων που διέθεταν κυρίως Goudas Foods, μαζί με τα προϊόντα εταιρειών όπως η S & F Foods, Young and Young, Aurora, B.K. Sethi και Sardo Foods.

Ο David Goodbaum είναι ο Αντιπρόεδρος του Price Choppers στο Τορόντο λέει ότι η αγορά εθνικών προϊόντων αντιπροσωπεύει το αρκετά μεγάλο ποσοστό 40% των προϊόντων τους.

"Η πολυεθνική αγορά έχει αναπτυχθεί εκπληκτικά τα τελευταία χρόνια" λέει ο Goodbaum.

"Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση μιας κάπως διαφορετικής αγοράς πολυεθνικών τροφίμων έχοντας κάποιον που είναι αφοσιωμένος αποκλειστικά σ' αυτήν.

Κάνουμε επίσης πολύ περισσότερη δουλειά με διαφημιστικά που προεοτιμάζονται για ένα συγκεκριμένο κατάστημα, και στοχεύουν σε μια συγκεκριμένη εθνική αγορά."

Σύμφωνα με τον Goodbaum, η Goudas Foods αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της πολυεθνικής αγοράς στα Price Choppers.
Tα προϊόντα Goudas πωλούνται άνετα, λέει ο Goodbaum, "γιατί ο Πήτερ έχει μακροχρόνια εμπειρία, έχει μια τεράστια ποικιλία, και προσφέρει πάντα ποιότητα.
Έχει επίσης δουλέψει σκληρά και οι πωλητές του είναι δραστήριοι και ενημερωμένοι."

Επειδή η πολυεθνική δομή του Τορόντο πέρναγε από διάφορες αλλαγές, ο Σπύρος- Γούδας έκανε πάντα ένα βήμα πιο μπροστά με τα προϊόντα του. Άρχισε να παράγει σούπες από όλο τον κόσμο που δεν διαφέρουν στη γεύση από τις σούπες που γίνονται στη χώρα προέλευσής τους.

Δηλαδή άρχισε να παρασκευάζει σούπες που αν για τους Καναδούς ήταν απλά νόστιμες, γι' αυτούς που κατάγονταν από τη χώρα της προέλευσης της σούπας θύμιζαν αγαπημένο σπιτικό φαγητό.

"Όταν κάνουμε ισπανική σούπα είμαστε σίγουροι ότι αρέσει πρώτα απ' όλα στους Ισπανούς," λέει ο Πήτερ Γούδας.

"Είναι καλό να αρέσει και σε άλλες εθνικότητες, αλλά όταν είμαι σίγουρος ότι αρέσει σε ανθρώπους από τη χώρα προέλευσης της σούπας, τότε είμαι πραγματικά πολύ ευχαριστημένος."
Όμως για να διαπιστωθεί αν η σούπα έχει την αυθεντική γεύση της πατρίδας της έπρεπε να γίνουν πολλές δοκιμές γεύσης από ανθρώπους της ίδιας πατρίδας.

Η εταιρεία αύξησε τις ποικιλίες λαδιών - συμπεριέλαβε ελαιόλαδο, σουσαμόλαδο, σόγια και ρυζιού από πολλά μέρη του κόσμου όπως το ρύζι TAI-TAI που θεωρείται ένα από τα πιο αρωματικά σ' όλο τον κόσμο.


Εκτός αυτού τα φρούτα και τα λαχανικά τα προμηθεύεται από τις κύριες πηγές τους - δηλαδή εάν π.χ. ένα συγκεκριμένο είδος ελιάς παράγεται καλύτερα στην Ελλάδα, τότε θα το πάρει απ' την Ελλάδα.

Οι ποικιλίες των φασολιών αυξήθηκαν επίσης από τριών ειδών φασόλια σε κονσέρβα που είχε η εταιρεία αρχικά - red kidney, chick peas and romano beans – σήμερα έχει φθάσει στις 32 ποικιλίες, που συμπεριλαμβάνουν φασόλια σόγιας, που λέγεται ότι κάνουν καλό στις γυναίκες καρκινοπαθείς, κουκιά που θεωρούνται βοηθητικά για ασθενείς που υποφέρουν από Πάρκινσον.


H Goudas Foods κάνει επίσης και εισαγωγή σε κονσερβαρισμένα πικράγγουρα, που είναι γνωστά με το όνομα Karella και είναι γνωστό ότι έχουν ιαματική αξία γιατί περιέχουν μια ουσία που επηρεάζει τον οργανισμό όπως η ινσουλίνη.

Και μια ακόμα καινοτομία της Goudas Foods είναι ότι προσπάθησε να εξισοροπήσει την καυτερή γεύση που έχουν οι σάλτσες πιπεριάς και να δημιουργήσει ποικιλίες όπως σάλτσα πιπεριάς με παπάγια ή μπανάνα.

Έτσι η πιπεράτη καυτερή γεύση συνοδεύεται με την απόλαυση αυτών των εξωτικών αρωμάτων.

Ο Πήτερ Γούδας δεν σταματά ποτέ να δημιουργεί.

Η σειρά Ready Food Line που συμπεριλαμβάνει σπανακόρυζο, πρασόριζο, πατάτες με φασόλια γιαχνί και πολλά άλλα έχει δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην αγορά.

Το 1997 που ο Σπύρος Γούδας συμπλήρωνε τα 30 χρόνια του στον Καναδά, ένα από τα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας του τον προσκάλεσε μια Κυριακή απόγευμα να επισκεφθούν ένα μεγάλο σούπερ-μάρκετ, για να δει από κοντά την έκθεση των προϊόντων του πάνω στα ράφια.
Εκεί ανακάλυψε ότι περίπου 500 άτομα από όλα τα μέρη του κόσμου τον περίμεναν εκεί.

Ήταν ένα πάρτυ - που μην έχοντας ιδέα ποιος το διοργάνωσε και βλέποντας συγκεντρωμένους προμηθευτές, υπαλλήλους και ανθρώπους που ο καθένας τους είχε κάποια σχέση με την εταιρεία του ένιωσε μια μεγάλη, ευχάριστη έκπληξη.

Στα μέσα του 1999, η Καναδική κυβέρνηση σταμάτησε την εισαγωγή των γαλακτομικών προϊόντων (ρυζόγαλο και κρέμα γάλακτος).

Ο Γούδας έφθασε στο σημείο να ξοδέψει αμέτρητες ώρες και υπέρογκα χρηματικά ποσά για να παράγει αυτά τα προϊόντα στον Καναδά.

Σήμερα παράγει ρυζόγαλο, ρυζόγαλο με αμύγδαλα και σταφίδες και ρυζόγαλο με ροδάκινο, τρεις λαχταριστές γεύσεις με υπέροχα αρώματα.

Σήμερα ο Πήτερ Γούδας εργάζεται με τις ετικέτες των προϊόντων του, που σχεδιάζονται ξανά απ' την αρχή για να γίνουν ακόμα πιο ελκυστικές, αλλά μετά απ' αυτό το στάδιο θα μπει σ' εφαρμογή μια νέα καταπληκτική ιδέα: να προστεθεί άρωμα στην ετικέτα της κονσέρβας των φρούτων και των λαχανικών, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στον καταναλωτή να ξέρει πώς μυρίζει το φρούτο πριν ακόμα ανοίξει την κονσέρβα που το περιέχει.

Έτσι ο πελάτης που περπατάει στους διαδρόμους ενός σούπερ μάρκετ θα ξέρει ότι το αντικείμενο που ψάχνει βρίσκεται εκεί κοντά ακόμα και πριν να το δει. Μ' αυτή την πρωτοπορία του ο κ. Γούδας έχει ένα ακόμα στόχο: να διευκολύνει τους τυφλούς να κάνουν τα ψώνια τους.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μεθόδους ανάπτυξης της Goudas Foods είναι ότι ο Σπύρος-Πήτερ Γούδας έχει τον γιο του Πάνο μέσα στην επιχείρηση.

Ο μπαμπάς έχει βάλει τον γυιό του σε ένα εντατικό πρόγραμμα μάθησης που θα προσφέρει στον Πάνο την απόκτηση σημαντικών γνώσεων για πολλούς τομείς της εταιρείας.
Δεν θα ήταν απόλυτα σωστό να πούμε ότι είναι είναι κι αυτό μια «νέα ανακάλυψη», μια και ο Πάνος έχει μεγαλÎσει μέσα στην Goudas Foods.
Από τη νηπιακή ηλικία περνούσε πολύ χρόνο με τον πατέρα του μέσα στο γραφείο και σιγά-σιγά άρχισε ν' απορροφά γνώσεις σχετικά με τα λογιστικά, την συσκευασία των τροφίμων, πώς γίνονται οι συναντήσεις με προμηθευτές και αντιπροσώπους εταιριών και άλλα.
Φοιτητής στις Διεθνείς Επιχειρήσεις, ο Πάνος έχει ήδη αρχίσει να γίνεται πολύτιμος για την εταιρεία.

Σήμερα, διεύθυνει ορισμένες λειτουργίες της, όπως η εισαγωγή τροφίμων, η τιμολόγηση, οι πιστωτικές επιστολές και οι διαδικασίες της διεύθυνσης των γραφείων.
"Μ' αρέσει να δουλεύω με τον πατέρα μου γιατί έχουμε μια πολύ όμορφη σχέση μεταξύ μας," λέει ο Πάνος.
"Μου έχει μάθει πολλά για την εταιρεία και βασικά ξέρω πώς λειτουργούν τα διάφορα τμήματα".

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την ομάδα «καθοδήγησης-υποστήριξης» που δημιούργησαν μαζί, πατέρας και γυιος, η Goudas Foods θα παραμείνει στην κορυφή της πολυεθνικής αγοράς τροφίμων για πολλά χρόνια ακόμη.

The above article was written by OKEY CHIGBO in 2002.

Τέτοια εκπληκτική επιτυχία και ανάπτυξη δεν μπορούν να μείνουν για πολύ καιρό στην αφάνεια.
Τον Οκτώβριο του 1993, ο Σπύρος-Πήτερ Γούδας κέρδισε το Βραβείο του Καλύτερου Καναδού Επιχειρηματία

-------------------------------------------------------------------


Σούπες Mr. Goudas Νοστιμιά με τα αγνότερα υλικά
Δημοσιευση Jamaica Express

Επειδή, λοιπόν, κανείς δεν θέλει αντιγραφές και προχειρότητες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διατροφή του, γιατί να συμβιβαζόμαστε με άγευστα φαγητά, ενώ έχουμε την ευκαιρία να διαλέξουμε από τη μεγάλη ποικιλία γευστικών και υγιεινών τροφίμων Mr. Goudas!
Οι σούπες Mr. Goudas είναι ασύγκριτες σε ποιότητα και αυθεντικό χαρακτήρα.

Νοστιμιά με τα πιο αγνά υλικά. ένα ολοκληρωμένο γεύμα μέσα σε μια κονσέρβα Φαίνεται απίθανο, κι όμως δεν είναι.

Ο πρωταρχικός και σπουδαιότερος στόχος του Mr. Goudas όταν αποφάσισε να δημιουργήσει μια μεγάλη ποικιλία από σούπες ήταν να μπορέσει να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο γεύμα, όχι μόνο απολαυστικό αλλά και υγιεινό!

Ποτέ πριν ο καταναλωτής δεν θα μπορούσε να γευτεί μια τέτοια «σπιτική νοστιμιά» από μια κονσέρβα.
Οι συνταγές για τις σούπες Mr. Goudas δημιουργήθηκαν με μεγάλη φροντίδα και προσοχή.
Συγκρίνοντας τις σούπες Mr. Goudas με άλλη μάρκα θα καταλάβετε αμέσως τη διαφορά.

Ο Mr. Goudas χρησιμοποιεί τα πιο φρέσκα συστατικά κι αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς αν επισκεφθεί το τμήμα του εργοστασίου που γίνεται η προετοιμασία των λαχανικών.
Αναμφίβολα δεν υπάρχει καμιά σούπα στην αγορά που να περιέχει πιο φρέσκα από τα λαχανικά της σούπας Mr. Goudas.

Οι σούπες Mr. Goudas υπερέχουν και γευστικά, σε σύγκριση με τις άλλες μάρκες που κυκλοφορούν στην αγορά. 
Αυτή είναι η γνώμη χιλιάδων ανθρώπων που γράφουν ή τηλεφωνούν στον Mr. Goudas, ή εκφράζουν την ικανοποίηση τους στο διευθυντή του καταστήματος που ψωνίζουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες και περιοδικά αναφέρονται συχνά στην πρωταγωνιστική θέση που έχουν κατακτήσει τα προϊόντα Goudas στην αγορά, και ότι η δημοτικότητά τους βεβαιώνεται από έρευνες και στατιστικές.
Αυτό οφείλεται στην αφοσίωση της εταιρίας Goudas Foods στις γευστικές προτιμήσεις των καταναλωτών και στην προσεκτική μελέτη όλων των προϊόντων της.
Το ίδιο ισχύει και για τις σούπες Mr. Goudas.
Κάθε μια απ’ αυτές πρέπει να περάσει από πολλές δοκιμές μέχρι να διαπιστωθεί ότι έχει αποκτήσει τη σωστή γεύση.

Επίσης πρέπει να συμφωνούν και οι 24 ειδικοί γευσιγνώστες για να μπει η σφραγίδα έγκρισης και να βγει η σούπα στην αγορά. Πολλές φορές η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμα και χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.

Οι σούπες Mr. Goudas είναι ασύγκριτες σε ποιότητα και αυθεντικό χαρακτήρα. Εκτός του ότι μπορούν να συνδιαστούν με μια μεγάλη γευστική ποικιλία, ο Πήτερ Γούδας είναι βέβαιος ότι η κάθε μια έχει αποκτήσει την ξεχωριστή γεύση της ιδιαίτερης πατρίδας που γνωρίζουν και αγαπούν οι άνθρωποι της εθνικότητας για την οποία προορίζεται περισσότερο.

Δεν είναι σύμπτωση ότι στην ετικέτα συσκευασίας υπάρχουν οι σημαίες όλων των διαφορετικών χωρών προέλευσης. Μια βόλτα στα ράφια του σούπερ-μάρκετ της γειτονιάς σας δεν απέχει και πάρα πολύ από μια περιοδεία σ’ όλες τις νοστιμιές του κόσμου.
Η Minestrone του Mr. Goudas δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τη σούπα ενός φημισμένου ιταλικού εστιατορίου, και η Black Bean Soup είναι ένας λατινοαμερικάνικος γευστικός πειρασμός.

Όσο για την Cabbage Soup και την Leek and Rice Soup, έχουν πραγματικά εντυπωσιάσει τους Ευρωπαίους που αναρωτιούνται πώς κατάφεραν οι μάγειροι της Mr. Goudas να πετύχουν την χαρακτηριστική γεύση αυτών των παραδοσιακών γευμάτων για πολλές χώρες της Ευρώπης.

Φυσικά, η νοστιμιά είναι θέμα γούστου και λίγο-πολύ διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο.
Γι’ αυτό  ο Σπύρος Πήτερ Γούδας προτιμά να δώσει στους ίδιους τους καταναλωτές την τελευταία λέξη για το πώς θα φάνε τη σούπα τους.

Οταν κάποτε, μια πελάτισα τον ρώτησε γιατί πρέπει πάντα να προσθέτει αλάτι στη σούπα της, της απάντησε ότι «όσοι την προτιμούν λίγο πιο αλμυρή μπορούν να προσθέσουν λίγο ακόμα αλάτι, ενώ κάποιος που θα την προτιμούσε με λιγότερο αλάτι θα ήταν αδύνατο να το αφαιρέσει απ’ τη σούπα του».

Εξάλλου, το πολύ αλάτι δεν κάνει καλό στην υγεία. Και μια και μιλάμε για υγεία, καμιά από τις σούπες Mr. Goudas δεν περιέχει MSG, το συνθετικό που κάνει πιο έντονο το άρωμα των τροφών και χρησιμοποιείται από πολλούς γνωστούς κατασκευαστές . Θέλω αρώματα φυσικά, όχι τεχνιτά λέει ο Σπύρος Πήτερ Γούδας. 

Ξέρετε ότι ο Mr. Goudas έχει αποκτήσει ειδικότητα στα φασόλια; Όσοι έχετε δοκιμάσει τη φασολάδα του, σίγουρα θα το έχετε διαπιστώσει.
Η επιλογή του φασολιού για τη φίρμα Goudas είναι μια πάρα πολύ προσεκτική και απαιτητική διαδικασία.
Όπως λέει ο ίδιος ο Mr. Goudas «για να είναι επιτυχημένη η φασολάδα παίζει σημαντικό ρόλο το σωστό μέγεθος του φασολιού, το φλούδι που δεν πρέπει να είναι σπασμένο, ή να έχει σκασίματα.

Το φασόλι πρέπει να είναι μαλακό και τέλος πρέπει να ψηθεί σωστά».
Όλες οι σούπες από όσπρια γίνονται με τις ίδιες προδιαγραφές. 

Δοκιμάστε ρεβυθόσουπα (Chick Pea Soup), σούπα από μπιζέλια (Pea Soup), φακές (Lentil Soup) ή διαφόρων ειδών φασολάδες όπως White Kidney Soup ή Great Northern Bean Soup και θα καταλάβετε τι εννούμε.

Νοστιμιά, ποιότητα αλλά και πρωτοτυπία! Ναι, ο Mr. Goudas κάνει και πολλές καινοτομίες.
Είναι o πρώτος που κονσερβοποίησε τα τόσο πλούσια σε βιταμίνες φασόλια σόγιας, κάνοντας όπως πάντα ένα βήμα πιο μπροστά.

Σήμερα προσφέρει στην αγορά και φασόλια σόγιας σε σάλτσα τομάτας, μια σάλτσα που αρέσει πολύ σε όλες τις εθνικότητες κι αυτό φαίνεται κι από το πασίγνωστο σπανακόρυζο και τα φασολάκια γιαχνί.

Όσοι είναι κοντά σε καταστήματα που διαθέτουν τα προϊόντα Goudas είναι τυχεροί, γιατί είναι εύκολο ν’ αγοράσουν μερικά από τα πιο νόστιμα φαγητά που υπάρχουν σε κονσέρβες.
Είναι θρεπτικά και νόστιμα, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που προτιμούν τα λαχανικά. 


Όπως αναφέρεται στην ετικέτα κατασκευάζονται με τις υψηλότερες προδιαγραφές υγιεινής.

Δεν είναι μυστικό ότι μερικοί από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς κατασκευαστές, έχουν προσπαθήσει να αντιγράψουν τα προϊόντα Goudas, αλλά χωρίς επιτυχία, γιατί το να παρασκευάσεις αυτές τις σούπες απαιτεί μια πολύπλοκη διαδικασία.
Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι οι σούπες βράζουν σε μια μεγάλη χύτρα όπου προστίθενται όλα τα συστατικά και μετά μπαίνουν στις κονσέρβες.  «Κι όμως δεν είναι έτσι», σύμφωνα με τον Mr. Goudas.
Η προετοιμασία της παρασκευής γίνεται γεμίζοντας κάθε κονσέρβα με τη σωστή αναλογία συστατικών, μπαχαρικών και υγρών.
Μετά η κονσέρβα σφραγίζεται και ύστερα ακολουθεί η διαδικασία του βρασμού.

Αυτό σημαίνει ότι η κονσέρβα ψήνεται με το περιεχόμενο της για μια ορισμένη ώρα, σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία για να εξασφαλιστεί η τέλεια αποστείρωση του προϊόντος.

Εκτός απ’ όλα αυτά, κάθε προϊόν έχει τις δικές του συνθήκες ψησίματος και δεν είναι εύκολο για άλλους να τις αντιγράψουν.

Επειδή, λοιπόν, κανείς δεν θέλει αντιγραφές και προχειρότητες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διατροφή του, γιατί να συμβιβαζόμαστε με άγευστα φαγητά, ενώ έχουμε την ευκαιρία να διαλέξουμε από τη μεγάλη ποικιλία γευστικών και υγιεινών τροφίμων Mr. Goudas!  

-------------------------------------------------------------------


Globe & Mail Newspaper April 30, 2001

TΗΕ GREEK PRESS MAY 24 2001

ΕΝΑ ΚΛΑΣΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Σπύρος Γούδας ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΜΕ ΤΗ ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ» Ο Σπύρος Γούδας, παρόλο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πολίτης ολόκληρης της γης», αγαπά την Ελλάδα με πάθος.

Το ρεπορτάζ αυτό βασίστηκε σε δημοσιεύσεις εφημερίδων και περιοδικών όπως Globe & Mail, Toronto Star, Business Journal και ανακοινώσεις του ραδιοφωνικού σταθμού CHIR του κ. Βασίλη Διαμαντόπουλου, καθώς επίσης σε συνεντεύξεις και προσωπικές απόψεις.

Επιμέλεια Κειμένου – Συνεντεύξεις Ασπασία Κουρτεσιώτη

Πατήστε εδώ να ακούσετε αυτό το άρθρο, όπως το ερμηνεύει με το δικό του τρόπο ο Βασίλης Διαμαντόπουλος από τον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό CHIR.

 ----------------------------------------------------------------------------


Click Here for CHIR Radio, 22 March 2002
Interview of Mr. Goudas at Palace

------------------------------------------------------------------------------

60 χρονια  Mr. Goudas 60th Birthday 29 Μαρτιου 2002
-----------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------


PAST AND PRESENT


Mr.Goudas Film "Past and Present" 2hrs in length. Released in 1991

-The early years
-Arrive in Canada
-Starting in Business
-The 813 Club Story
-Caribana Story
-Variety of Commercials
-Scenes from 1975 and 1990 Parade.

Background music that is played in the credits of this film is " OH WHAT A SMILE CAN DO" 
by: Tim Chandell Produced and Arranged by Sunny Roberts

-----------------------------------------------------------------------------

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εβδομάδα», την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη, 2003. 
Γειά σας! Το όνομά μου είναι ΚΟΥΚΛΑ!

Κυρίες και κύριοι, αγαπητά παιδιά!
Για να καταλάβετε την ιστορία που πρόκειται να σας διηγηθώ, πρέπει να δείτε με την φαντασία σας ότι η ΚΟΥΚΛΑ είναι ένα όμορφο Γαλλικό Πούντλ, ολόασπρη, με πολύ όμορφα μαύρα και έξυπνα ματάκια.

Η ΙΡΜΑ από την άλλη, είναι το πιό ευγενικό σκυλί στον κόσμο. Έχει πάντα ντροπαλά, λυπητερά μάτια, και σε κοιτάζει κατάματα. Είναι μαύρη με άσπρες πατούσες από την φτέρνα έως κάτω και η άκρη της ουράς της είναι άσπρη.

Ο ΤΙΓΡΗΣ είναι ένας εξαιρετικός γάτος. Πηγαίνει πάντα κοντά στους ανθρώπους και τρίβεται στα πόδια τους σαν να θέλει να πει «Γειά σας, εδώ είμαι εγώ!» Γειά σας! Το όνομά μου είναι ΚΟΥΚΛΑ!

Αυτή η ιστορία μεταφράστηκε από την σκυλίσια γλώσσα στην ανθρώπινη από τον κύριο Σπύρος Πήτερ Γούδας. 

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από την Σοφία Παπαδημητρίου.

Μεταφράστηκε στα ΙΤΑΛΙΚΑ and narration were done by Antonio Figola.

Μεταφράστηκε στα ΙΣΠΑΝΙΚΑ και το ερμηνεύει ο Jairo Rios.

Μεταφράστηκε στα ΚΙΝΑΖΙΚΑ  από τον Henry Ching Lee.

Μεταφράστηκε στα ΓΑΛΛΙΚΑ από την Karine Giroux.

Μεταφράστηκε στα ΚΟΡΕΑΤΙΚΑ από τον Dr. Youngsoo Kim.

Μεταφράστηκε στα ΙΣΠΑΝΙΚΑ από τον Alex Alvarez (Nicaragua), Rafael Onofre (Mexico), και την Milagro Franco, (El Salvador).

Μεταφράστηκε στα  Sri Lankan από την Chandraleela Kana

Πατήστε εδώ να ακούσετε όπως το ερμηνεύει ο Βασίλης Διαμαντόπουλος από τον Σταθμό CHIR.

Πατήστε εδώ να ακούσετε όπως το ερμηνεύει ο Jesse MacDonald, ( koukla)

 

Κατά τα περασμένα χρόνια, έχει καμαρώσει την παρουσία της στη μεγαλύτερη εφημερίδα του Καναδά, την Τορόντο Σταρ, στον Εθνικό Τηλεοπτικό Σταθμό CBC για δύο συνεχόμενες φορές, στην εκπομπή Venture (που κάλυψε την περίοδο που ο κ. Γούδας έχασε 250.000 δολλάρια, από το προϊόν Corned Beef/Βοδινό σε Κονσέρβα, εξ αιτίας του ζητήματος των τρελών αγελάδων),

εκπομπή Venture (που κάλυψε την περίοδο που ο κ. Γούδας έχασε 250.000 δολλάρια, από το προϊόν Corned Beef/Βοδινό σε Κονσέρβα, εξ αιτίας του ζητήματος των τρελών αγελάδων

καθώς και στο πρόγραμμα Culture Shock, με παρουσιάστρια τη Lana Starchuk, η οποία αποκάλεσε με θαυμασμό τον κ. Γούδα “Αυτοκράτορα των Εθνικών Φαγητών”!

Ο ίδιος ο κ. Γούδας εμπνεύστηκε από την ιστορία της ζωής της και, τον Αύγουστο του 2003, στις 3 η ώρα το πρωί, κατέγραψε αυτή την ιστορία σε χαρτί.

Το άρθρο αυτό έχει μεταφραστεί απο τα Αγγλικά, σε πολλές γλώσσες, όπως Ελληνικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, τη γλώσσα της Σρι Λάνκα (Ταμίλ), Κινέζικα και Κορεάτικα.

Υπάρχει επίσης και σε ακουστική μορφή, εξιστορούμενη στα Αγγλικά από τον Jessie MacDonald, που έχει μια από τις πιο ξεχωριστές φωνές στον κόσμο και είναι παλιός φίλος του κ. Γούδα, στα Ελληνικά, από έναν άλλο στενό του φίλο, τον επιτυχημένο συνιδιοκτήτη του ελληνικού ραδιοφωνικού σταθμού CHIR, Βασίλη Διαμαντόπουλο (μάλιστα, όποιος ενδιαφέρεται να ακούσει πραγματική ελληνική μουσική πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει αυτόν τον σταθμό), και πρόσφατα στα Ιταλικά, από έναν άλλο φίλο που απέχτησε η ίδια η Κούκλα, μετά τη δημοσίευση του άρθρου της στο Ίντερνετ, τον Antonio Figola από την Ιταλία,και τον.Jairo Rios από την Αργεντινη

Η Κουκλα εφηγε στις 13 Ιουλιου του 2010  Πατήστε στη φωτογραφία για να δειτε εικονες απο την κηδια της.

Click on the picture and the image will enlarge.

It will be followed by a series of photos showing the entire event from Koukla's last moments to the burial.
You may clearly see the emotions involved by the expressions on the faces.

It was a sad day for all of us.


-----------------------------------------------------------------------------------


άρθρο σχετικά με το ταξίδι που έκανα στην Κόστα Ρίκα June 3, 2004

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε το άρθρο σχετικά με το ταξίδι που έκανε στην Κόστα Ρίκα, ώς επίσημος προσκεκλημένος από την κυβέρνηση, για να παρεβρεθώ και να βγάλω λόγο στη συνάντηση του οργανισμού CACIA, ο οποίος συμπεριλαμβάνει κράτη όπως Έλ Σαλβαντόρ, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Παναμά, κτλ.

Ο λόγος μου είχε μεγάλη απήχηση στους παρευρισκομένους, και αναλύθηκε, καθώς και εκτυπώθηκε σε διάφορες εφημερίδες στα αντίστοιχά τους κράτη.

Ανάμεσα στους ακρωατές παρευρισκόταν και ο αντίτιμος πρόεδρος της Κόστα Ρίκα.
Επίσης, το άρθρο που γράφτηκε σχετικά με αυτό το ταξίδι μου όταν επέστρεψα στον Καναδά, εκτυπώθηκε στις εθνικές Καναδικές εφημερίδες.

------------------------------------------------------------------------------------


Γενική συνελεύση Κολωμβιανών επιχειρηματιών September 30, 2004

Μετά το ταξίδι στην Κόστα Ρίκα, η Κολωμβιανή κυβέρνηση με προσκάλεσε επίσημα στο Μαιάμι, όπου διοργανώθηκε η γενική συνελεύση Κολωμβιανών επιχειρηματιών.

Σε αυτή τη συνάντηση είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Προθυπουργό της Κολωμβίας, τον γενικό Πρεσβευτή της Κολωμβίας στον Καναδά, και τον Υπουργό Εμπορίου της Κολωμβίας.

Η Κολωμβία έιναι η πρώτη χώρα παραγωγής ζαχάρεως στον κόσμο, και ο Goudas πήρε την γενική αντιπροσωπία ζαχάρεως για τον Καναδά. 

------------------------------------------------------------------------------------


Κυρίες, κύριοι, και αγαπητά παιδιά!

Σκεφθήκαμε ότι τα τελευταία χρόνια κύριος Γούδας έγραψε περίπου 45 βιβλία με μικρές ιστορίες εμπλουτισμένες με φωτογραφίες κλπ.

Έχουν ήδη εκτυπωθεί και διανέμονται δωρεάν σε διάφορες επιχειρήσεις, οργανισμούς, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, συλλόγους κλπ.

Το κάθε βιβλίο από αυτά υπολογίζεται σαν έργο λογοτεχνίας, φαντασίας και λεπτού χιούμορ.

Και σίγουρα ο αναγνώστης αισθάνεται ευχάριστα να τα διαβάζει.

Ασφαλώς όμως, για να μεταφράζονταν όλα στα Ελληνικά θα ήταν μια πολύ επίπονη εργασία.

Γι’ αυτό αποφασίσαμε να διαλέξουμε μερικα από αυτά, που τα μεταφράσαμε με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε την πιο πιστή ερμηνεία.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι στο διάστημα που έγραψε αυτό και άλλα βιβλία, αντιμετώπιζε μία σωρεία προβλημάτων: επαγγελματικά, προσωπικά και υγείας.

Όσο κι αν φαίνεται αστείο, ένα απλό φτάρνισμα ήταν αιτία να διασταλεί η σπονδυλική του στήλη και ένα νεύρο να εγκλωβιστεί ανάμεσα στους δίσκους, προκαλώντας παράλυση από την μέση και κάτω, με αποτέλεσμα να υποφέρει με αφάνταστους πόνους αδιάκοπα.
Οι πόνοι ήταν τόσο αφόρητοι, που δεν μπορούσε να κοιμηθεί ούτε να οδηγήσει.
Με λίγα λόγια ακινητοποιήθηκε πλήρως. Ήταν αδύνατον επίσης, να ξαπλώσει λόγω των αφορήτων πόνων.
Τα παυσίπονα δεν είχαν επίδραση πλέον.

Τελικά, επειδή δεν μπορούσε ούτε να κοιμηθεί απο τους πόνους αποφάσισε να γράψει όλα αυτά τα βιβλία.

Το πιο περίεργο απ’ όλα σ’ αυτή την ιστορία, είναι ότι όλα τα βιβλία έχουν πλούσιο κωμικό στοιχείο, παρά το γεγονός ό

τι υπέφερε.

Ενα βιβλιαράκι έχει τον τίτλο «Ακόμη γίνονται θαύματα» Είναι μια πολύ όμορφη ιστορία αφιερωμένη σε όσους έγιναν 65 χρόνων. Από μερικούς θεωρείται θρησκευτικό σύγγραμα.

Έχει μεταφρασθεί σε διάφορες γλώσσες, έχει δημοσιευθεί σε εφημερίδες και έχει αναγνωσθεί σε εκκλησίες και συγκεκριμένα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

Στο βιβλίο θα δείτε τη λέξη «φλότερς» την οποία ίσως λίγοι γνωρίζουν.

Φλότερς είναι μια ασθένεια του ματιού, η οποία περιορίζει την όραση με την παρεμβολή μικρών κουκίδων που μοιάζουν σαν μυιγάκια ή σχήματα κλαδιών δένδρου που συνεχώς κινούνται.

Θεωρείται μια θαυμάσια ιστορία, αλλά αυτό θα το αφήσουμε στην κρίση σας.

 

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ»

 

         

 


   Σπυρος Γουδας  βιβλίο       Σπυρος Γουδας. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΪΔΟΠΟΔΑΡΟΥ